McCarthy klarte det i 15nde runde: – Jeg gir aldri opp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. januar 2023 | 08:20

Tidlig lørdag morgen er det klart. Kevin McCarthy (R) blir Speaker i Kongressen.

Den 13nde avstemningsrunden om posisjonen som Speaker of the House i Kongressen i USA skjedde fredag kveld. I den 12 runden klarte Kevin McCarthy å snu 14 republikanere til å støtte seg. I den 13mde runden nok en. Men han manglet fortsatt  tre stemmer for å nå 218.

Det måtte altså 15 runder til. Kl 0630 lørdag morgen norsk tid er det klart

Etter avstemningen brøt det ut jubel blant republikanerne i Representantenes hus.

– Jeg er glad for at det er over, sa McCarthy.

Det hadde pågått samtaler de siste dagene for å overtale de 22 representantene som i protest har foreslått andre kandidater. Tidligere gikk Donald Trump ut og oppfordret til støtte for McCarthy, men det som omtales som hardlinere til høyre i partiet lot seg likevel ikke overbevise, skriver Fox News.

Matt Gaetz fra Florida  var en uformell leder for de som fortsatt holdt tilbake fredag kveld. Men i runde 12 unnlot han å fremme Donald Trump som motkandidat til McCarthy. Det ble tolket som et signal om at noe var på gang blant de hardeste motstanderne.

I siste runde fikk McCarthy 2016 stemmer. Det er to mindre enn flertall, men de seks republikanerne som ikke stemte for, stemte i steden «present» noe som ga McCarty flertallet.

– Hvis det er en ting som er klafrt etter denne uken: Jeg gir aldri opp, sa McCarthy metter seieren.

Posisjonen som Speaker er regnet som den tredje viktigste, etter presidenten og visepresidenten. Ingenting kan skje i Kongressen før noen er utnevnt.

Asylhykleriet fortsetter – hvorfor er det ingen ansvarlige politikere som tar grep?

mest lest