Geert Wilders ennå ikke i mål

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 7. februar 2024 | 09:59

Samtaler om å danne en koalisjonsregjering i Nederland stoppet opp da ett av de fire partiene som var nødvendige for å lage en koalisjon, bestemte seg for å trekke seg. Nå vurderes det å lage en regjering med færre partier eller å holde et nytt valg.

Selv om Geert Wilders parti fikk flest stemmer i valget i slutten av november, trengte han støtte fra minst tre andre partier for å kunne danne en regjering. Disse partiene inkluderte Wilders’ eget Frihetsparti (PVV), samt det høyre-liberale Partiet for Frihet og Demokrati (VVD), det sentrumsorienterte Nye Sosiale Kontrakten (NSC) og det bondevennlige partiet BBB.

På tirsdag sa lederen for NSC, Pieter Omtzigt, at han ikke ville være med i samtalene lenger, men han sa også at han ikke ville utelukke å støtte en regjering med færre partier i parlamentet, ifølge The Guardian.

Informasjon om Nederlands økonomiske situasjon var en viktig grunn til Omtzigts beslutning.

«NSC vil ikke love nederlendere ting som den neste regjeringen ikke kan holde. Vi kan ikke bygge et trygt liv på løfter om ting som ikke er ekte,» sa han i et brev til andre i partiet. 

Ronald Plasterk, en tidligere minister, som hjalp med samtalene, har advart om at den nye regjeringen må spare 17 milliarder euro.

De andre partilederne var skuffet over Omtzigts nyheter.

«Nederland vil ha denne regjeringen, og nå gir Omtzigt opp, selv om vi har forhandlet frem til nå. Jeg forstår det ikke,» sa Wilders på tirsdag og la til at han var skuffet. 

Dilan Yesilgöz, lederen for VVD, sa han var overrasket og nevnte at de fire partiene kanskje vil snakke sammen snart om hva de skal gjøre videre.

Caroline van der Plas, lederen for BBB, kalte også Omtzigts beslutning uforståelig. 

Wilders har lovet å endre politikken sin for å få makt. Ved starten av samtalene sa han at PVV ikke lengre vil kreve en folkeavstemning om å forlate Den europeiske union og de vil heller ikke prøve å forby moskeer og Koranen.

Hvis partiene ikke klarer å bli enige om en regjering, enten med flertall eller færre partier, må Nederland holde et nytt valg. Valget som skjedde i november skulle egentlig ha vært i 2025, men regjeringen til Mark Rutte falt i juli, og derfor var det behov for et nytt valg.

I forrige valg fikk PVV 37 av 150 seter i det nederlandske underhuset. De nyeste meningsmålingene sier at Wilders’ parti kunne fått opp til 50 seter hvis det var valg nå ifølge Politico.

mest lest