Tucker Carlson kan få reiseforbud i EU

Avatar photo
Publisert 7. februar 2024 | 16:36

Tucker Carlson kunngjorde tirsdag at han er i Moskva for å intervjue Russlands president Vladimir Putin. Nyheten har blitt møtt med hard kritikk fra hans meningsmotstandere. Nå tar medlemmer i EU-parlamentet til orde for å sanskjonere den amerikanske journalisten.

Guy Verhofstadt, tidligere statsminister i Belgia og nå medlem i EU-parlamentet, sier til Newsweek at EU må se på muligheten for å innføre sanksjoner mot Tucker Carlson.

– Ettersom Putin er en krigsforbryter og EU sanksjonerer alle som hjelper ham i den innsatsen, bør vi se på muligheten for å innføre sanksjoner også mot Carlson, sier han.

Tidligere medlem av Europaparlamentet, Luis Garicano, sier seg enig med Verhofstadt overfor Newsweek.

– Carlson er ikke lenger en nyhetsmann, men en propagandist for det mest avskyelige regimet på europeisk jord og det som er mest farlig for vår fred og sikkerhet, sier han.

Urmas Paet er medlem i EU-parlamentet og tidligere utenriksminister i Estland. Han påpeker overfor Newsweek at Putin er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen.

– Vi må huske at Putin ikke bare er en president i et land som fører en angrepskrig mot Ukraina, men han er også etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen på grunn av anklager om folkemord og krigsforbrytelser.

Les også: – Dette er grunnen til at jeg skal intervjue Vladimir Putin

Paet vil heller ikke kalle Carlson en fullverdig journalist.

– Det er galt av Carlson å gi en plattform til noen som er anklaget for folkemordsforbrytelser. Hvis Putin har noe å si, bør han si det foran ICC. Samtidig er ikke Carlson en ekte journalist siden han har uttrykte tydelig sin sympati for det russiske regimet og Putin og har stadig nedverdiget Ukraina, som er offer for russisk aggresjon.

Urmas Paet sier også at Carlson risikerer å bli sanksjonert av EU.

– Å spre propaganda for et kriminelt regime kan medføre at du havner på sanskjonslisten. Dette gjelder først og fremst reiseforbud til EU-land, sier han til Newsweek.

EUs eksterne aksjonstjeneste (EAS) er ansvarlig for unionens utenrikspolitikk. For at en person skal bli lagt til EUs sanksjonsliste, må bevis presenteres for EAS for gjennomgang. Hvis det anses tilstrekkelig, kan EAS presentere saken for Det europeiske råd – organet som består av nasjonale ledere i EU – som tar den endelige avgjørelsen om det skal ilegges sanksjoner.

Det skal altså mye til for at de oppsiktsvekkende signalene fra EU-representanten blir realitet i nærmeste fremtid.

Elon Musk har kommentert nyheten i et innlegg på hans eget sosiale medium, X.

– Hvis dette er sant, er det virkelig urovekkende. Man kan være enig med Tucker eller ikke, men han er en stor amerikansk journalist og en slik handling ville i stor grad støte den amerikanske offentligheten, skriver Musk.

Den omstridte journalisten Alex Jones, som er venn med Tucker Carlson, sier i en video på X at han har fått en SMS fra Carlson hvor han røper at intervjuet er to timer langt, og at han vil slippe det veldig snart.

Tucker Carlson sa i en video delt på X tirsdag at teamet hans har bestemt seg for å gjennomføre intervjuet med Putin først og fremst fordi det er jobben deres som journalister å informere folk om hva som skjer i verden.

– Det færreste amerikanere vet hvorfor Russland invaderte Ukraina. De vet heller ikke hva Putins mål og ambisjoner er. Mange har ikke en gang hørt Putins stemme. Vi mener at det amerikanske folket har rett til å vite så mye som mulig om en krig de er med å finansiere og som de har innflytelse på, sa Carlson.

Den amerikanske avisen The Wall Street Journal skriver at intervjuet er ventet å bli offentliggjort torsdag.

Den tidligere Fox News-ankeren vil bli den første Vestlige journalisten til å intervjue Putin etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022.

mest lest