Journalist Anders Magnus med hijab-angrep på gamle partifeller: – SV har blitt en forsvarer av kvinnefiendtlig praksis

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. mars 2023 | 12:28

– I økende grad har deler av venstresiden blitt en forsvarer av kvinnefiendtlig praksis som kommer innvandret til Norge gjennom andre folkeslag og kulturer, skriver Anders Magnus i Nettavisen på tirsdag og fortsetter:

– Aksept av andres kultur har blitt normen. Da får man heller ofre frihet og likestilling for de kvinnene som lever i denne kulturen.

Anders Magnus er ingen hvem-som-helst innen gammelmediene. Han har vært journalist i over 40 år i NRK, TV 2 og Bergens Tidende før han pensjonerte seg. Nå er han spaltist i Nettavisen.

Magnus har selv en fortid i SV fra 1970-tallet. Den gang var «vi sterkt imot at kvinner skulle pakkes inn for å forsvare sin seksuelle ære. I dag ser det ut til at mitt gamle parti har glemt sine tidligere prinsipper for likestilling,» skriver han som kommentar til at nestlederkampen i SV nå står mellom Lars Haltbrekken og den hijab-bærende Marian Abdi Hussein med bakgrunn fra Somalia.

«Da jeg var korrespondent i Asia og i Afrika så jeg det ved utallige anledninger: Mannen går foran. Fri og ledig med shorts og T-skjorte i det varme været. To skritt bak går kona og ungene. Hun med hår og kropp pakket inn i tunge, mørke tekstiler. Tilbake i Norge møtte jeg etter hvert den samme situasjonen, i hovedstaden og i andre større byer. Man kan kalle det kultur og tradisjoner. Men likestilling er det ikke,» skriver Magnus og spør:

Kan et parti som kaller seg feministisk ha en partileder som bærer hijab?

«Hva om SV tar tilbake sin rolle som et skikkelig likestillingsparti. Som kjemper mot undertrykkende praksis overfor alle kvinner som bor i Norge. Da blir det vanskelig å ha en nestleder som bærer et symboltungt plagg, som over store deler av verden signaliserer undertrykkelse av kvinner,» skriver Magnus og peker på at SV på 70-tallet var svært opptatt av likestilling mellom kjønnene.

Men det er ikke den norske venstresiden lenger. I dne grad det er kvinner på venstresiden som gjør opprør mot dette synet, så er de stort sett innvandrerkvinner, hevder han.

«Hvite etnisk-norske SV-ere vil tillate at kvinner i politiet og jenter i småskolen skal kunne pakkes inn i hijab.»

Anders Magnus holder ikke tilbake:

«Den gang jeg var aktiv i SV jobbet vi mot all religiøs begrunnet kvinneundertrykkelse. Da var konservative kristne og prester i Den norske kirke hovedmotstanderne. Den kampen vant vi.

Men da andre religioner flyttet inn i landet vårt ble religionskritikken vanskelig for deler av venstresiden. Uansett hvor kvinnefiendtlig praksis disse religiøse samfunnene holder seg med, mener man at det kan være stigmatiserende og krenkende å påpeke det, og å kjempe mot det.»

Magnus gir også et mer generelt stikk til samfunnsutviklingen:

– Nå er jeg en eldre, hvit mann – og selvsagt ikke meningsberettiget. Men som gammel raddis trosser jeg fordommene og gjør likevel et forsøk.

Så spørs det om tidligere partifeller i SV lytter til ham.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Advarer nordmenn om fremtiden: – Det kollektive må bli viktigere enn individet

mest lest