Tyrkia sammenligner Sverige med Nazi-Tyskland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. april 2023 | 02:44

Tyrkia viser ingen tegn til å ville gi Sverige grønt lys til Nato-medlemskap. De krever at Sverige «må ta ytterligere skritt» for at Nato-søknaden skal ratifiseres.

Nå sammenligner også Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu Sverige med Nazi-Tyskland.

– Nazistene begynte å brenne bøker, deretter angrep de religiøse samlingsplasser, sier Tyrkias utenriksminister, skriver Aftonbladet.

Han peker på episoden med koranbrenning utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm.

Tirsdag ble Finland med i Nato etter at alle medlemslandene ratifiserte landets søknad. Når det gjelder Sverige, har Ungarn og Tyrkia fortsatt ikke akseptert den svenske søknaden. Nå retter både landets president og utenriksminister skarp kritikk mot Sverige, melder TT.

– Sverige må ta ytterligere skritt for at Tyrkia skal ratifisere søknaden, sier Tyrkias utenriksminister.

På en pressekonferanse etter Nato-møtet i Brussel kommenterte Cavusoglu det han og den svenske utenriksminister Tobias Billström diskuterte under samtalen.

– Vi snakket om visse prosesser som må gjennomføres, noen ekstra skritt for at Sverige skal kunne bli med i Nato. I antiterrorarbeidet understreket vi at resultatorientert samarbeid er et must, sier Cavusoglu.

Les også: Paludan: – Jeg skal brenne en koran hver fredag til Sverige slippes inn i Nato

Utenriksminister Tobias Billström hadde et annet syn på samtalen og mener Sverige allerede har levd opp til kravene.

– Vi har det samme budskapet som alltid: Vi mener at vi har gjort alt vi skulle gjøre i henhold til memorandumet som ble undertegnet i Madrid i fjor, sier Billström.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har også kommentert Sverige. Han mener koranbrenning er en «hatkriminalitet som må stoppes».

I en opptreden sa Erdogan at koranbrenning ikke kan tillates innenfor rammen av ytringsfriheten. Han uttrykte også økende bekymring for «voksende islamofobi» i Vesten, ifølge den regjeringsvennlige publikasjonen Daily Sabah.

Norske muslimer storhandler halal-kjøtt i Sverige

mest lest