Amerikansk general: Nord-Korea tester våpen i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. april 2024 | 09:38

Bruken av nordkoreanske missiler av Russland i angrepet på Ukraina gir Nord-Korea en sjelden sjanse til å vurdere sine våpenferdigheter i faktiske kampscenarier. Dette kan potensielt gi innsikt som kan bidra til å forbedre missilenes effektivitet.

Det sier USAs general Charles Flynn til Bloomberg.

Flynn, som er USAs hærs stillehavs-sjef, sier at en stor bekymring for ham og andre er at Nord-Korea vil kunne lære ting om sine våpen «som de ellers ikke ville ha tilgang til uten en konflikt» som krigen i Ukraina.

– Jeg tror ikke, at det nordkoreanske militæret i moderne tid har hatt et slagmarkslaboratorium slik russerne gir dem mulighet til å ha i Ukraina, sier han.

USA, Sør-Korea og andre har anklaget Nord-Korea for å ha sendt til Russland sine nyeste kjernefysiske ballistiske missiler som er enkle å skjule, raske å utplassere og vanskelige å skyte ned. Bilder fra USA indikerer at de er Hwasong-11, en bred klasse av kortdistanse ballistiske missiler som kan treffe mål med høy presisjon, ifølge våpeneksperter.

De har rekkevidder på 380 til 800 kilometer og øker antall våpen Russlands president Vladimir Putin kan dra nytte av. Påtalemyndigheten i Kharkiv sa i mars at russiske styrker har avfyrt nordkoreanske missiler mot Ukraina omtrent 50 ganger siden invasjonens begynnelse, og oppga dokumentasjon som ifølge spesialtjenesten NK News inkluderte et Hwasong-11-missil.

Flynn kunngjorde at USA snart vil plassere missilsystemer med mellomdistansekapasitet i Indo-Stillehavsregionen, men ga ingen ytterligere detaljer om når eller hvor dette vil skje. En slik handling kan provosere Kina, som i 2019 advarte amerikanske allierte i området om at de risikerte mottiltak hvis de tillot utplasseringen av amerikanske mellomdistansemissiler.

mest lest