Mye går i feil retning for Norge: Sjokktallet som virkelig skremmer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. mai 2023 | 04:07

Norge har verdens høyeste husholdningsgjeld, inflaterte boligpriser, økende renter og en krone som har krasjlandet. Samtidig flytter de rikeste ut av landet.

Men vi har glemt det viktigste: Rekordlave fødselstall, skriver Andreas Klemsdal i Finansavisen.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea mener at Norge er nærmest blitt Europas fattigfolk. Det rammer bredt, og det får konsekvenser i alle deler av samfunnet. Han peker på den lave kronekursen.

– I verdenssammenheng er vi blitt fattigere. Vi betaler nå mer for alt vi må kjøpe; sykler, barnevogner og klær, sier han til Finansavisen.

– Folk flest vil ikke bare føle seg mindre rike, de vil også være det. Vi har høy gjeld og renten går opp. Det gjør at vi får mindre penger å rutte med til alt som er morsomt. I tillegg har kronekursen svekket seg kraftig. Alt du skal kjøpe er blitt dyrere, legger han til.

Les også: Makroekspert kritiserer Norges Banks kronesalg: – Bør minske salget omgående

Norge trenger ikke Vladimir Putin for å havne i grøfta. Helt på egenhånd har vi stilt oss slik at de største vekstskaperne er flyttet fra landet, samtidig som kvinner føder stadig færre barn.

SSB kom nylig med en sjokknyhet om rekordlav fruktbarhet.

Samlet fruktbarhetstall (SFT) ble målt til 1,41 barn per kvinne i 2022. Det er kraftig nedgang fra 1,55 året før, og det laveste som noen gang er målt i Norge.

Ifølge SSB ble det i 2022 født 51.500 barn i Norge, som er 4.500 færre enn året før, og 1.500 færre enn i 2020.

– Et av de mest alvorlige problemene Norge har i dag er de lave fødselstallene. Fruktbarheten har stupt, dette er kritisk, sier Chr. Anton Smedshaug til avisen.

Smedhaug er daglig leder i AgriAnalyse, og har utgitt flere bøker, blant annet boken «Gjeld».

World Population Review plasserer Norge på en 153. plass i verden når det gjelder fruktbarhet.

Norge er på bunn i Europa på antall intensivplasser på sykehus relativt til befolkningen. Vi er blant de dårligste i verden til å utdanne leger. Også på bruk-og-kast er nordmenn blant de verste i verden, ifølge Finansavisen.

mest lest