– Amerikanske og europeiske borgere er neppe klare til å marsjere i ordnede rekker til helvete

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. juli 2023 | 07:54

Russlands ambassadør til USA avviser medierapporter som antydet at Moskva planla en falskt flagg-provokasjon ved Europas største atomkraftverk, som ligger i Ukraina.

Ambassadør Anatolij Antonov hevder ovenfor Newsweek at Kyiv brukte narrativet til å trekke Nato inn i en ødeleggende konflikt.

Mens ukrainske embetsrepresentanter uttrykte frustrasjon over tempoet i landets motoffensiv mot russiske styrker, appellerte Antonov til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs internasjonale støttespillere om å forhindre en eskalering.

– Vi oppfordrer kuratorene til Kiev-regimet til å utøve ansvar og utøve innflytelse på sine ‘avdelinger’ for å unngå en storskala katastrofe, sa Antonov til Newsweek.

– Vestlige styringseliter bør forstå at feilene på slagmarken gjør Kiev ivrig etter å skape et påskudd for utplasseringen av NATO-kontingenten til Ukraina, og dermed blåse opp en regional konflikt til tredje verdenskrig.

– Amerikanske og europeiske borgere er neppe klare til å marsjere i ordnede rekker til helvete, som Zelenskyj-regjeringen drar hele planeten inn i, la han til.

Antonovs kommentarer kom samtidig som russiske og ukrainske tjenestemenn anklaget hverandre for å planlegge å iscenesette et angrep ved atomkraftverket Zaporizhzhia (ZNPP). Zelenskyj selv påsto i en offentlig tale tirsdag at gjenstander som lignet eksplosiver ble oppdaget på taket av stedet, «kanskje for å simulere et angrep på anlegget».

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som har inspektører på stedet, sa onsdag at det ikke er observert slike eksplosiver ved anlegget. IAEA-direktør Rafael Grossi sa også at FNs atomvakt-eksperter har bedt om ytterligere tilgang til deler av atomkraftverket.

Zelenskyj hevdet i et intervju med CNN onsdag, at han var i besittelse av «dokumenter» som beviste at russisk personell hadde plantet eksplosiver og var «teknisk klare» til å gjennomføre et angrep på anlegget. Den ukrainske lederen sa at IAEA-teamet ikke hadde tilstrekkelig personell til å oppdage de mistenkte enhetene, som han påsto kunne detoneres eksternt.

mest lest