Kan ende med riksrett mot den tidligere kulturministeren

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. juli 2023 | 03:53

Kontrollkomitéen har bedt Stortingets jurister utrede om Trettebergstuen-saken kan ende i riksrett.

I slutten av juni måtte Anette Trettebergstuen (Ap) gå av som statsråd etter flere tilfeller med inhabilitet i utnevnelsen av venner til maktposisjoner i kulturlivet.

Det er Kontroll- og konstitusjonskomitéen som har ansvaret for oppfølgingen av saken i Stortinget.

Saken kan bli lagt bort, anmeldt til politiet eller ende med riksrett.

Komitéen har nå bedt Stortingets konstitusjonelle avdeling om en utredning av alternativer for videre håndtering av brevet fra jussprofessor Eirik Holmøyvik, der han argumenterer for at Trettebergstuen kan stilles til straffansvar etter at hun utnevnte to nære venner og foreslo en tredje til ulike betalte verv.

Holmøyvik, som er professor ved Juridisk fakultet på Universitetet i Bergen, mener denne overtredelsen kan regnes som en straffbar tjenestefeil etter paragraf 171 i straffeloven, og at det ikke bare er en bagatell.

– Jeg kan bekrefte at vi har sendt et brev til konstitusjonell avdeling på Stortinget. De skal gi oss råd om forpliktelsene vi har, i henhold til Stortingets forretningsorden, sier komitémedlem Grunde Almeland (V) til NRK.

Dersom komitéen konkluderer med riksrett mot Trettebergstuen, kan første steg bli å sende saken til Stortingets ansvarskommisjon. Den har fem medlemmer, og har som oppgave å utrede om det er grunnlag for å reise riksrettssak.

Komitémedlem Carl I. Hagen fra Fremskrittspartiet forteller til NRK at han avventer svaret fra Stortingets jurister. Han har liten tro på at det blir aktuelt å anmelde Trettebergstuen til politiet.

Nestleder i kontrollkomitéen, Frode Jacobsen fra Arbeiderpartiet, sier til kanalen at det er lite sannsynlig det blir riksrett mot Trettebergstuen. Men Jacobsen vil ikke utdype hvorfor han mener det.

Trettebergstuen har nå vendt tilbake til vervet som stortingsrepresentant fra Hedmark. Lubna Jaffery (Ap) har tatt over rollen som kulturminister.

mest lest