Barneskole-rektor har sendt lærerne på voldskurs

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. november 2023 | 18:28

Det har vært meldt om en kraftig økning i voldsbruk blant barn og unge i Norge den siste tiden. Så også i Tromsø. Rektor Tor Ivar Vestgård ved Prestvannet barneskole melder om daglige voldsepisoder.

Han har selv måttet gripe inn med makt omlag 15-20 ganger bare siden august.

– Hvordan det føles å holde et barn fast? Helt forferdelig, sier han til Nordlys.

– Men hver gang jeg gjør det … Altså, bare det å si «hver gang» der, er helt rart. Men når jeg gjør det forklarer jeg alltid for barnet «Nå er det sånn at det er farlig både for deg selv og de andre elevene. Så jeg må holde deg. Men jeg kommer til å slippe deg. Når du blir rolig. Så kan vi heller snakke om dette med ord. For det er løsningen.»

Les også: Statsforvalteren om vold på Østlands-skoler: – Enkeltelever kontrollerer hele klasser og trinn

Siden skoleåret begynte i august har rektor mottatt i overkant av 50 avviksmeldinger fra staben. I hele 2022 kom det tilsammen 60.

Vestgård sier at det så å si daglig oppstår situasjoner på barneskolen hans som involverer en eller annen form for vold.

– Slag, spark, biting. Ting som flyr veggimellom i klasserommene. Seinest i går ble jeg bedt om å bistå i et klasserom, der en elev utagerte, sier han.

Les også: Drastisk økning i ungdomskriminaliteten: – Mer alvorlig situasjon nå enn på lenge

Tromsøskolen arangerte i 2022 et kurs om vold og trakassering. Rektoren på Prestvannet har dette skoleåret valgt å bruke 40.000 kroner av eget budsjett på å sende sine ansatte på et oppfølgingskurs, et praktisk vergekurs, skriver Nordlys.

– Man lærer reint fysisk hvordan man kan holde et barn mest skånsomt, hvordan man skal beskytte seg selv, hvordan man ivaretar barnet og barna rundt best mulig. De som deltok hadde stort utbytte av det. Men tenk at vi har kommet dit at vi i det hele tatt har behov for å melde ansatte på et slikt kurs. Er det retninga vi ønsker? sier rektor Tor Ivar Vestgård.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest