Facebook vil kreve betaling: – Trolig ulovlig

Avatar photo
Publisert 7. november 2023 | 14:06

Meta har begynt å rulle ut sine abonnementsløsninger for Facebook og Instagram. Nå kan du velge mellom å betale for å slippe reklame, eller å bruke gratisversjonen med reklame.

I august ble Meta nektet av Datatilsynet å spore norske brukere, fordi dette bryter med personvernregler. Innen september hadde også Det Europeisk personvernrådet behandlet saket, og utvidet forbudet til å gjelde hele EU/EØS.

Meta svarer nå med å tilby abonnementsløsninger som lar deg velge mellom å ikke bli sporet, eller å slippe det Meta kalle «tilpasset reklame».

Trolig ikke lovlig

Selskapets tiltak skaper reaksjoner hos Datatilsynet.

– Vi tviler sterkt på at dette er lovlig, skriver han nå når det har blitt en realitet, sier seksjonssjef i Datatilsynet, Tobias Judin, til Tek.no.

Han understreker at han ikke på forhånd kan saksbehandle eller dømme saken i media, men at det virker som selskapet forsøker å lure brukerne.

– Å spør brukerne om de vil se annonser eller ikke, er ikke det samme som å be brukerne om samtykke til sporing og profilering for å tilpasse annonser. Uansett må et samtykke være frivillig for å være gyldig. Hvor frivillig er det når du må betale for å kunne si nei?

Judin legger til at personvern er en menneskerettighet etter Grunnloven og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Han mener Metas nye ordning utfordrer menneskerettighetene våre.

Dette må du betale

De som bruker Facebook eller Instagram vil måtte velge om de vil betale eller ikke når abbonnementsløsningen er tilgjengelig for de. Du vil ikke komme inn på Facebook før du har valgt den ene eller andre løsningen.

Avhengig om du bruker app eller nettleser, vil prisene variere.

I appen koster det 149 kroner per måned frem til 1. mars. Etter 1. mars koster 92 kroner ekstra for flere Facebook- eller Instagramkontoer.

Nettleseren tilbyr en løsning på 110 kroner per måned frem til 1. mars. Etter 1. mars koster 68 kroner ekstra for flere Facebook- eller Instagramkontoer.

mest lest