– Jeg var inhabil i en rekke saker 

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. november 2023 | 09:18

Høyreleder Erna Solberg er først ut i maratonhøringen på Stortinget. Solberg innrømmer inhabilitet i flere saker som ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler i perioden hun var statsminister.

Klokken 08.35 startet Solberg å forklare seg om habilitetssaken. Høringen fortsetter frem til klokken 20.00 i kveld. Flere politikere må forklare seg for kontroll-og konstitusjonskomiteen.

– Jeg var inhabil i en rekke saker jeg behandlet som statsminister, sa Erna Solberg i sin innledelse i høringen.

Hun sier at ektemannen ville sluttet med aksjehandelen hvis hun visste om det – og at hun burde undersøkt mer.

– Dersom jeg hadde kjent til denne handelen, ville jeg altså meldt meg inhabil i en rekke saker. Samtidig er det også klart at denne aktiviteten ikke ville vært videreført dersom den hadde blitt kjent for meg, sier hun.

Solberg sier at det var hennes ansvar til slutt.

– Det er mitt ansvar å avklare min egen habilitet. Det inkluderer å ha kjennskap til forhold hos min ektemann som kan ha betydning for min habilitet, sier Solberg.

– Når det i ettertid viser seg at han likevel har drevet omfattende handel i det skjulte, er det klart for meg at jeg burde ha spurt og gravd mer om dette, legger hun til.

Leder av kontrollkomiteen, Peter Frølich (H), spurte Erna Solberg om det er mulig å indikere hvor mange saker hun kan ha vært inhabil.

– Det er ikke mulig å vurdere det. Da må man gå tilbake til alle saker regjeringen behandlet mens jeg var statsminister. Det er både små og store saker, sa Solberg.

Flere ganger slo hun fast i høringen at hun selv mener å ha oppfylt undersøkelsesplikten som statsminister, trass i at hun nå i ettertid erkjenner at hun «burde ha spurt og gravd mer».

Fredag ble det kjent at Økokrim ikke åpner etterforskning i aksjesaken. Saksordfører Grunde Almeland (V) sier til TV 2 at det likevel er viktig å granske saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

mest lest