– Har prøvd å ta selvmord

Avatar photo
Publisert 8. januar 2024 | 16:08

Mandag møtte Anders Behring Breivik i en provisorisk rettssal i Ringerike fengsel, etter at han igjen har saksøkt staten for soningsforholdene.

I et notat til retten i forkant av behandlingen skrev Breiviks advokat Øystein Storrvik at isolasjonen er en psykisk belastning.

«Den lange perioden med isolasjon og fravær av meningsfull interaksjon har nå realisert seg i soningsskader for Breivik, herunder at han nå er suicidal. Isolasjonen har blitt mer belastende for saksøker jo lengre tid som har gått. Breivik har i dag kun kontakt med to andre innsatte, som han har samvær med i én time annenhver uke,» skrev Storrvik.

Advokaten skal og ha sagt til NRK at Breivik har forsøkt å ta sitt eget liv mens han har sittet i fengsel.

– Han er isolasjonsskadet, suicidal og har hatt selvmordsforsøk i den siste perioden, de siste seks årene, sier Storrvik.

Han vil ikke vil gi noen ytterligere detaljer om selvmordsforsøket, siden det vil bli en del av bevisførselen og Breiviks forklaring i rettssaken.

NRK skriver at fengselet og Kriminalomsorgen ikke deler forsvarerens oppfatningen av at Breivik har forsøkt å ta sitt eget liv – eller at han er suicidal.

Advokat Andreas Hjetland hos Regjeringsadvokaten ønsker heller ikke å kommentere påstandene om selvmordsforsøk og suicidalitet.

mest lest