INPs Kjell Erik Eilertsen mener NHO bør bytte ut Almlid: – Grensen er passert for merkelige uttalelser

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. januar 2024 | 14:53

På mandag gikk NHO-direktør Ole Erik Almlid ut med kraftig kritikk av det han mener er altfor sakte norsk omstilling til «fornybarsamfunnet».

– Vi må gire om det norske samfunnet, som vi aldri har gjort før for å nå klimamålene. Det er ditt ansvar og det er mitt ansvar. Situasjonen er desperat. Og vi må dit: Når du er desperat og må, så får du det til, sa Almlid til VG.

Han sparte ikke på ordene:

– Jeg tror ikke vi har tatt nok inn over oss at vi bør være kjempedesperate fordi vi er så langt unna å nå klimamålene. Vi trenger styrt panikk, uttalte han i forbindelse med en rapport som NHO selv har bestilt som angivelig viste at Norge «bare» var på 7. plass i rangeringen av hvilke land som var kommet lengst i å nå klimamålene.

 «Danmark, Finland, Sverige, Tyskland og Storbritannia har redusert klimautslippene med mellom 35 og 49 prosent siden 1990. Norge har bare klart fem prosent,» heter det i bestillingsverket.

Les også: NHO-sjefen om den «desperate klimakrisen»: − Vi trenger styrt panikk

Kjell Erik Eilertsen, tidligere journalist i Finansavisen, er innvalgt i kommunestyret i Bærum for Industri- og næringspartiet (INP). Han ledet også INPs utvalg som utarbeidet partiet energi- og klimapolitiske program.

I programmet vil INP blant annet «stoppe utviklingen av vindkraftverk» i Norge og «hindre at havvindkraftverk blir etablert. 

Det er ganske annerledes enn NHO-sjefen ønsker.

– Grensen er passert

– Overordnet vil jeg si at det burde være tid for at NHO-medlemmene bytter ut Ole Erik Almlid. Årsaken til det er at grensen er passert for merkelige uttalelser fra ham. Disse uttalelsene kan enten tolkes som inkompetanse eller at han har en agenda og således representerer en særinteresse, ikke bare i samfunnet men trolig også blant NHOs medlemsbedrifter, sier Eilertsen til iNyheter. 

Utspillet Almlid kommer med om at nå «Vi trenger styrt panikk» føyer seg inn «i rekken av tåpelige utspill» fra ham. Likeledes at «Norge har blitt en sinke i klimakampen».

– Bare å bruke ordet kamp viser hvor langt ute på jordet NHO-sjefen befinner seg, mener Eilertsen.

Sløsing

– Almlid har betalt BCG millioner av kroner av medlemmenes penger for å finne ut at land som før hovedsakelig brant kull for å produsere strøm, har hatt en større prosentvis nedgang av klimagassutslipp enn Norge siden 1990. Dermed konkluderer han med at Norge er en sinke, sier Eilertsen som kommentar til rapporten NHO har bestilt av BCG.

Eilertsen peker på at Norge, og Island, har verdens reneste strømproduksjon. De to landene verdens laveste utslipp i forhold til energiforbruket totalt sett.

– BCG-rapporten viser til land der fruktene fortsatt henger lavt, som Tyskland, Canada og USA som i hovedsak baserer sin kraftproduksjon på kull og gass. Almlid har sløst vekk NHO-medlemmenes penger på å konstruere en virkelighet som ikke er relevant for Norge.

Eilertsen viser til saken der den avgåtte rektoren ved NTNU Anne Borg refset sine egne medarbeidere etter dialog med Norsk Industri som var misfornøyd med deres slakt av en rapport de hadde bestilt som sablet ned kjernekraft i Norge.

– Nå satser Almlid på en ny omgang kaos og sper på med useriøst og radikalisert språk som «Jeg tror ikke vi har tatt nok inn over oss at vi bør være kjempedesperate fordi vi er så langt unna klimamålene. Vi trenger styrt panikk». Dette minner mest om tenåringstøv, sier Eilertsen.

INP-representanten viser til at Almlid tidligere har uttalt at vi må bygge mer vindkraft for å få strømprisene ned.

– For å få det til må produksjonen overskride utenlandskablenes overføringskapasitet. Det vil kreve ca. 3.000 turbiner av samme type som på Fosen, altså mer enn ti Fosen-anlegg, sier Eilertsen. 

Det virker som NHO-sjef Ole Erik Almlid uttaler seg «uten å ha noen fornuftig analytisk forankring i sine utspill. NHOs medlemsbedrifter kan umulig være tjent med å ha en representant som fremstår både forvirret og som løs kanon på dekk,» sier Eilertsen.

Han mener det fremstår «uklart om NHO-sjefen vet hva han snakker om».

– En tolkning er at han ikke skjønner noen ting av dette. En annen er at han løper ærend for særinteresser. NHOs medlemmer er ikke tjent med noen av delene.

Eilertsen mener Norge tvert imot er langt fremme i fornybaromstillingen. Realiteten er at hadde resten av verden og landene vi ellers sammenligner oss med vært i nærheten av der Norge er i dag, ville hele klimadebatten vært et avsluttet kapittel.

Den tidligere Finansavisen-journalisten tror Almlid «taler mot bedre vitende» og således antakelig løper ærend for særinteresser. De som ønsker å karre til seg subsidier som Eilertsen kaller «representanter for tilkarringsvirksomheten»

– Almlid bruker BCG-sjef Børge Kristoffersen for å si at Norge har et fortrinn innen havvind og CCS, mens begge deler er feil. Havvind i Norge har katastrofalt dårlig økonomi, noe Hywind Tampene er et eklatant eksempel på, og noe subsidiene som er lagt i potten for Sørlig Nordsjø II bekrefter til alt overmål. Det holder lenge å se på aksjekursen til Ørsted for å forstå hvor meningsløst Havvind er som kilde til kraftproduksjon, slår Eilertsen fast.

Han mener NHO-sjefen ikke ivaretar interessene til de bedriftene som faktisk ønsker å klare seg uten subsidier

– NHO har bestilt en rapport og BCG leverer. Offeret blir statskassa, til fordel for noen få, avslutter Eilertsen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest