Musks Tesla roadster ble sendt ut i verdensrommet for fem år siden. Hvor er den nå?

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. februar 2023 | 01:53

Det er vanskelig å si hvor Musks Tesla er med absolutt sikkerhet.

Det har nå gått et halvt tiår siden SpaceX snudde hoder rundt om i verden med sin beslutning om å lansere Elon Musks personlige Tesla roadster i verdensrommet, og sende bilen på en endeløs reise i verdensrommet der den forventes å forbli i årtusener framover, skriver CNN.

Fra og med mandag 6. februar har den kirsebærfargede sportsbilen offisielt vært i rommet i nøyaktig fem år.

På tidspunktet for jubileet viser dataestimater at den hadde fullført omtrent tre og en fjerdedel sløyfer rundt solen og var plassert rundt 327 millioner kilometer fra jorden, ifølge sporingsnettstedet whereisroadster.com.

Roadster har logget mer enn 4 milliarder kilometer, for det meste gjennom et goldt vakuum. Selv om kjøretøyet i 2020 gjorde sin første nære tilnærming til Mars, og passerte innen 8 millioner kilometer fra planeten, eller omtrent 20 ganger avstanden mellom jorden og månen.

Det er imidlertid vanskelig å si hvor kjøretøyet er med absolutt sikkerhet – eller å avgjøre om det fortsatt er i ett stykke, da det er mulig at bilen kan ha blitt utslettet av en meteoroide eller erodert til det ugjenkjennelige av stråling.

Det har ikke vært noen direkte observasjoner av roadsteren siden 2018, i ukene like etter at den ble sendt i bane på toppen av en Falcon-rakett. Nåværende data er kun basert på beregnede estimater av bilens bane.

Eksisterer norsk selvråderett fremdeles, Jonas Gahr Støre?

mest lest