Sterk vind og uvær: Stengte skoler, innstilte ferger, fly, busser og postlevering

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. februar 2023 | 11:27

Sterk vind og uvær stenger veier og broer både i Nord-Norge og på Vestlandet onsdag morgen.

Flere skoler, og barnehager har varslet at de holdes stengt. Posten har varslet forsinket eller innstilt levering.

Uværet herjer langs store deler av kysten og i Lofoten er det liten til full storm.

Vakthavende meteorolog Gunnar Noer opplyser til NRK at det er Lofoten og Vesterålen som blir hardest rammet i dag.

Vindstyrken på Gimsøybrua i Lofoten er nå i morgentimene er på 30,7 meter. I Svolvær, Skrova og Stamsund blåser det også kraftig med vindstyrke på rundt 25 meter i sekundet.

Meteorologene har observert sterk storm ved Svolvær lufthavn og vindkast på 41,2 m/sekundet. Ved både Hekkingen fyr og Bø i Vesterålen har det vært liten storm, og vindkast på henholdsvis 36,2 og 32,5 meter i sekundet.

Like etter klokken 09 melder Vegtrafikksentralen at uværet virkelig har tatt tak i nord.

– Det er hektisk. Folk som ikke har noe de må gjøre burde holde seg hjemme. Vi har stengte veier overalt, og vinden skal bare bli verre. Dagen vil bare bli travlere, sier  Trafikkoperatør Bente Nyland til VG.

Ved Forfjord i Andøya har blant annet fire lyktestolper blåst over ende og havnet over veien. Ifølge Vesterålen Online er veien stengt på stedet.

Klokken 09.20 sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten at de er nødt til å innstille alle budene i Lofoten – og flere steder:

– Nå er det så ekstreme forhold at flere ruter innstilles. Slik det er nå innstilles alle budene i Lofoten. Vi kommer heller ikke til å levere post på øyene utenfor Harstad og heller ikke på yttersiden av Senja. I Vesterålen forsøker vi å levere, men det kan bli stopp på kort varsel. Vi gjør løpende vurderinger. Under så ekstreme forhold må sikkerheten komme først.

Flere fly har blitt kansellert på grunn av sterk vind og dårlig vær onsdag formiddag.

Widerøe har måttet kansellere en flyvning fra Bodø til Vesterålen på grunn av sterk vind.

SAS sliter også med å lande, noe som trolig skyldes sterk vind. Et rutefly fra Oslo til Ålesund gjorde i formiddag to forsøk på å lande på Ålesund lufthavn Vigra, men begge landingsforsøkene måtte avbrytes.

Posten har også stanset alle utkjøring av post i hele Lofoten. Dette gjelder Vågan, Hadsel, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes og gjelder all post, pakker og aviser.

Pressesjef Kenneth Pettersen i Posten beskriver værsituasjonen i Lofoten ekstrem.

– Vi forsøker å levere post i Vesterålen, men her kan utleveringen bli stanset på kort varsel. Sikkerheten kommer først, og vi gjør løpende vurderinger, sier han til NRK.

Farevarsel for deler av Vestlandet – sterk storm og orkan

mest lest