INP holder seg på ny måling

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. februar 2024 | 10:45

Etter to litt dystre meningsmålinger i etterkant av intern uro og splittelse kan det resterende INP glede seg over en ny måling gjort av Opinion for ABC Nyheter og Altinget. De synker «bare» 0,4 prosentpoeng til 3,5 prosent fra januar til februar.

Den store vinneren på målingen er Høyre, som går opp 5,7 prosentpoeng til 31,2 prosent.

– Det er interessant at INP er såpass høye som 3,5. Den indre striden og splittelsen har ikke sendt INP inn i skyggene ennå, men tiden vil vise hva som skjer videre, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Partileder Owe Ingemann Waltherzøe trakk seg i slutten av januar og har stiftet et nytt parti Det norske industriparti (DNI). Han har omdannet INPs Facebook-gruppe med 51.000 følgere til sitt nye parti. Heller ikke hjemmesiden til INP har Waltherzøe gitt fra seg kontrollen over.

Nestleder Joar Nesse er nå fungerende leder i INP. Det er ventet landsmøte til våren.

Men få eller ingen lokallag av INP har foreløpig gått over til DNI.

– Her er det fortsatt såpass mye oppi lufta ennå, og jeg er usikker på om alle har fått med seg det som har skjedd. Man oppfatter kanskje bråket, men vet ikke hva det betyr. Det er så mye som er uklart ennå, og det er ingen som har oppgitt at de vil stemme på det nye partiet. Det er for tidlig, rett og slett, sier sier Opinion-rådgiver Martin Stubban til ABC Nyheter.

Men andre målinger har vist større negative utslag for INP. Fra en knallmåling og rekord på InFacts måling for Nettavisen i januar på 6,1 prosent falt INP hele 3,8 prosentpoeng til 2,3 prosent på målingen i februar. Det er mer enn en halvering.

Heller ikke en måling fra Verian for TV 2 for tre dager siden var lystelig for INP. Der endte de ned 1,8 prosentpoeng fra 4,5 prosent i januar til 2,7 prosent i februar.

Waltherzøe nye parti DNI klokket der inn 0,2 prosent.

I gruppen «Andre» fikk videre Konservativt 0,6 prosent, Norgesdemokratene 0,4 prosent og Liberalistene 0,3 prosent.

mest lest