Mye misnøye blant INPs medlemmer – kritikk mot både «kuppmakerne» og mot Waltherzøe: – Håplaust

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 31. januar 2024 | 20:22

Industri- og næringspartiet (INP) ble på mange måter en maktfaktor gjennom mobilisering på Facebook. Og det er der frustrasjonen over splittelsen nå også florerer.

Konflikten nådde mediene i desember. Den 19. januar holdt landstyret et møte og kom med sterk mistillit til partistifter og leder Owe Ingemann Waltherzøe. Uken etter trakk han seg, og like etter annonserte han opprettelsen av et nytt part: Det norske industripariet (DNI).

Waltherzøe omdøpte INPs Facebook-side med 51.000 følger til sitt nye parti. INPs gjenværende ledelse har opprettet en ny Facebook-side.

Men begge steder kommer misnøye blant INPs tidligere støttespillere og medlemmer opp. Noen erklærer helhjertet støtte til hver sine sider i konflikten, mens mange andre kaster sin frustrasjon mot såvel Waltherzøe som de som oppfattes å ha jobbet sterkest mot ham.

– Sirkus

Under en post der Waltherzøe skriver at det nye partiet har rundet over 500 innmeldte og kaller det «en pangstart» og «mottakelsen er over all forventning.» er det i skrivende stund kommet inn over 550 kommentarer.

– Det siste vi trenger er et parti til. Fremstår for meg som en egotripp. Selv om Owe har mye av æren for INP sin vekst, synes jeg dette blir å undergrave det politiske prosjektet han startet, skriver en.

– For et sirkus- som tidligere nevnt så hadde jeg ett håp om dannelse og ansvarlig politikk- For folk flest! Det var derfor jeg meldte meg inn i INP den gang. Hvordan skal vi velgere tas seriøst? Jeg ville jo bare tilhøre et parti som fremsto og handlet i annen divisjon enn det vi har hatt de siste 30 år. Dette er useriøst, og jeg et nok en gang en brikke i ett vinglende politisk spill, skriver en annen.

– Håplaust. Endelig var det eit parti som såg ut til å kunne rokke ved dritten på Stortinget, men nei… Egoismen viste sitt sanne jeg der og. Samme dritten, ny innpakning. Dette er dødfødt, skriver en annen.

– Ikke uten grunn at et stort flertall av fylkeslederne var kritiske til hans lederstil. Skal man bygge opp et parti må man styre med sterk hånd, men man må også bygge opp partiet og respektere flertallsavgjørelser. Der har det dessverre sviktet fundamentalt, heter det også.

Waltherzøe får også kritikk for å ha omdannet Facebook-gruppen til sitt nye parti.

– DNI bør du få din egen gruppe!! I stedet for å kapre INP! skriver en.

Noen i kommentarfeltet støtter Waltherzøe hundre prosent, mange andre virker imidlertid å være avventende og har ikke bestemt seg om de fortsetter i INP, blir med over i Waltherzøes nye initiativ DNI eller melder seg helt ut av begge tiltak.

– Har meldt meg ut av INP og venter en stund før jeg melder meg inn i Industripartiet. Da jeg vil se hvordan dette går først. Og at partiet faktisk går bra uten det ene og det andre som i INP, skriver en.

– Jeg melder meg ikke inn før jeg får hele sannheten, skriver en annen som respons på Waltherzøes oppfordring.

Heller ikke på INPs nye Facebook-side er stemningen entydig. Det rette skyts mot de som kritiserte Waltherzøe også.

– Jeg, og antagelig noen tusen, til er veldig skuffet over aksjonen som har ødelagt INP. Når et mistillitsforslag mot leder fremmes betyr det at leder har gjort en dårlig jobb, som igjen vises på bedriftens/partiets resultat. Dere har her fremmet mistilliten basert på helt andre kriteria enn partiets resultat. Så, hvilke kriterier er viktigere enn partiets resultat? Er dere egentlig klar over hva dere har gjort? Dere har spilt rett i hendene på Norges «etablerte» politiske partier, de kunne ikke vært mer fornøyd med dette resultatet. «Kunne ikke ha gjort det bedre selv». Jeg ser denne gjengen som en skam for Norge, og er glad dette skjedde før valget i 2025, så det kanskje fremdeles kan være mulig å medvirke til å redde Norge, skriver en.

– Når et sentralstyre, ikke enstemmig, legger fram mistillitsforslag til partileder så er det i praksis en splittelse. Enormt skuffa over hvordan INP har utartet seg, skriver en annen.

Fungerende leder i INP, Joar Nesse, har varslet at de vil bestride det nye partinavnet.

I et brev til medlemmene kom han med kraftig kritikk av avgått leder.

På sosiale medier er det også mange som skriver at de har meldt seg ut av INP, men ennå ikke fått noen bekreftelse.

INPs nestleder Finn Arne Follestad har tidligere svart iNyheter at de ikke har rukket å gå gjennom antall utmeldelser men at det per mandag var kommen inn mellom 500-1000 utmeldinger.

Owe Ingemann Waltherzøe har uttalt til iNyheter at han tror det dreier seg om betydelig flere.

mest lest