Ny INP-leder omtaler Waltherzøe som en «Donald Trump»: – Har holdt hele partiet som gissel

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. januar 2024 | 12:24

Fungerende partileder Joar Nesse kommer i et brev til alle INPs 14.000 medlemmer med kraftig kritikk av avgått leder, Owe Ingemann Waltherzøe.

Det er på tide «å ta bladet fra munnen», skriver Nesse under overskriften: «Owe Ingemann Waltherzøe er kilden til de vesentlige konfliktene i INP».

Torsdag i forrige uke trakk Waltherzøe seg fra lederververt. Han viste til et brev fra landsstyret 19. januar som utslagsgivende. I det fikk han skarp kritikk som av mange ble tolket som mistillit.

Allerede søndag hadde han stiftet et nytt parti, kalt Det norske industriparti (DNI). Til iNyheter sa Waltherzøe at han oppfordret medlemmer av INP til å melde overgang.

På Dagsrevyen mandag ble også det nye partiet, og konflikten, omtalt. Da sa Waltherzøe at han følte seg «presset ut» av ditt gamle parti som han videre sa at INP «dessverre hadde tatt en liten høyredreining».

Om en mulig forvirring mellom de to partiene som begge har «industri» i navnet sa han at han trodde INP kom til å «rote seg bort i interne kranglinger».

Joar Nesse sa at han «ikke kjente seg igjen» i beskrivelsen av at INP skulle ha dreid til høyre. Han gjentar det samme i brevet til medlemmene og omtaler Waltherzøe påstander som «løgn».

«INP står trygt plantet i midten av det politiske kartet og er et alternativ til alle, enten de sympatiserer med høyre eller venstre side i norsk politikk,» skriver Nesse.

I brevet til medlemmene kommer den nye partilederen med flere påstander og eksempler på Waltherzøe lederstil og han skriver at med avgangen blir det «enklere å drive partiet slik vi mener det skal drives.»

Mange har sammenliknet Waltherzøe «med Donald Trump», heter i brevet.

Nesse har vært med i INP siden det ble stiftet på Rjukan i februar 2020.

«Owe har brukt alle midler til å detaljstyre partiorganisasjonen, og han har ikke vegret seg for å bruke løgner og uetiske metoder, for å få partiet dit han ville. Alle som har vist uenighet og ytret motstand mot hans syn, har blitt utskjelt eller kastet på dør,» skriver Nesse og omtaler det som Waltherzøes «autoritære og egenrådige lederstil». Han omtaler Waltherzøe også som «enehersker».

Nesse mener den avgåtte partilederen har «kneblet andre fra å komme med innvendinger og andre synspunkt».

Det fremheves også at Waltherzøe la ned de politiske utvalgene i partiet og fratok alle andre retten til å uttale seg på partiets vegne.

«Han ga også alle andre munnkurv når det gjaldt uttalelser til media og organisasjoner. Han påberopte seg enerett som talsperson for partiet. Det var altså ingen andre som skulle uttale seg offentlig. Det er uklart hvor han mente å ha et slikt mandat fra,» skriver Joar Nesse til medlemmene.

Nesse kommer også med kraftige anklager om at Waltherzøe «holder partiet som gissel». Konflikten dreier seg om Facebook-kontoer, domener og partipenger.

«Owe holder hele partiet som gissel. Han har blant annet fortsatt kontroll over partiets bankkonto, og INP har foreløpig ikke tilgang til den. Han kontrollerer alene partiets internettside, Facebook-konto og e-poster. Owe krever også betaling for at INP skal få rettighetene til sitt eget domene. Domenet ble opprettet i 2019, og av formelle grunner ble det opprettet i Waltherzøes navn., i mangel av et organisasjonsnummer. Det er selvsagt partiets eiendom, og noe INP har betalt for. Likevel nekter han å gi fra seg rettighetene,» skriver Nesse.

Avslutningsvis peker Nesse fremover og skriver at den nye ledelsen «håper og tror at vi nå skal gravlegge alle konflikter så fort som mulig, og komme oss videre i fred og fordragelighet».

Men han kommer også en trussel:

«I dette skrivet har vi forklart en del av utfordringene INP har hatt med Owe Waltherzøe som leder, og i praksis enehersker. Vi håper og tror at vi nå skal gravlegge alle konflikter så fort som mulig, og komme oss videre i fred og fordragelighet. Men dersom Waltherzøe fortsetter sine uredelige utspill i media, eller på andre måter skaper problemer for partiet og alle de fantastiske politikerne og medlemmene vi har, så vurderer vi å presentere ytterligere eksempler og dokumentasjon på hvor utfordrende det har vært å ha Owe Waltherzøe som partileder for INP.»

Owe Ingemann Waltherzøe sier i en kommentar til iNyheter om brevet at det er «utrolig trist at de synker ned på et så lavt nivå».

Klage på navnet

Tirsdag kommer det også frem at Industri- og Næringspartiet (INP) mener Det norske industriparti (DNI) er for likt deres eget navn og vil sende inn klage.

– Vi kommer til å klage inn navnet. Det er altfor nærliggende vårt navn. Vi heter Industri- og Næringspartiet, de kaller seg for Industripartiet. DNI er jo også samme forkortelse som for Den norske israelmisjon, sier INP-leder Joar Nesse til Alltinget.

Det er fortsatt en lang vei før partiet er offisielt registret, men om de blir det vil INP klage inn partinavnet til partiregisteret.

I partiloven heter det at er partis navnet ikke skal kunne forveksles med et annet parti allerede registrert.

mest lest