INP: Har ennå ikke oversikt over antall utmeldinger

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. januar 2024 | 16:16

Avgått partileder venter et «sjokktall».

Det har vært en opprivende uke for Industri- og næringspartiet (INP). I desember ble det offentlig kjent at det var betydelig uro blant tillitsvalgte og misnøye med partileder Owe Ingemann Waltherzøe.

I et landstyremøte 19. januar ble det uttrykt mistillit til partilederen i en pressemelding. I et sentralstyremøte uken etter fikk heller ikke Waltherzøe det mandat han ønsket seg. Torsdag i forrige uke meddelte han at han trakk seg.

I helgen skiftet Waltherzøe navn på INPs Facebook-gruppe og omdøpte det til Det norske industriparti. Søndag bekreftet han til iNyheter at han har stiftet nytt parti.

– Sammen med flere i det tidligere sentralstyret til INP har vi idag registrert Det Norske Industripartiet (DNI), skrev Waltherzøe i en SMS til iNyheter.

Han fortalte videre at han hadde mottatt hundrevis av oppfordringer fra utmeldte, frustrerte og forbannede medlemmer som mener INP er «kuppet».

– Personlig tror jeg veldig mange har sett dette komme over tid siden det ikke har vært diskutert annet enn byråkrati, vedtekter og posisjoner det siste året, skrev Waltherzøe videre.

Målet er å komme på Stortinget i 2025.

Mellom 500-1000 utmeldte

Finn Arne Follestad var 2. nestleder frem til Waltherzøe trakk seg. Nå er han rykket opp som 1. nestleder etter at Joar Nesse er fungerene partileder for INP. Det er Follestad som er ansvarlig for medlemslisten.

På spørsmål om han har oversikt over antall utmeldinger så langt, skriver Follestad i en sms til iNyheter at «det har vært en litt annen prioritering» gitt situasjonen som er oppstått, men han anslår antall utmeldinger til «et sted mellom 500-1000».

Ved årsskiftet hadde INP omlag 14.000 medlemmer. Partiet ble stiftet så sent som i februar 2020. Ved valget i 2023 fikk de over 3 prosent av stemmene og 248 folkevalgte inn lokalt.

På det meste har de oppnådd 6,1 prosent på nasjonale målinger.

– Flere tusen

Owe Ingemann Waltherzøe skriver i en sms til iNyheter mandag at han «hører rykter om flere tusen utmeldinger», men at det er er Follestad som har oversikten. Waltherzøe tror det kan kommer et «sjokktall når det kommer mer etterrettelige oppdateringer».

Han skriver videre at de det nystartede partiet jobber med å åpne medlemsregisteret. 

– Oppfordrer du INP-medlemmer om å melde seg inn i det nye partiet ditt?

Selvsagt ønsker vi velkommen også Industri- og næringspartiets medlemmer. Vi har sågar åpnet for gratis medlemskap i 2024, med tanke på at mange har betalt kontingent i det gamle partiet, svarer Waltherzøe.

– Hva er planen for å skaffe 5000 underskrifter før Stortingsvalget i 2025? 

Vi jobber med å lage en enkel digital løsning for å gi DNI en støtteerklæring. Vi trenger 5.000 av de for å kunne registrere oss i partiregisteret. Det tror jeg vi skal skal klare i god tid før 2. januar 2025, svarer han.

mest lest