Menneskesmugler dømt til 20 års fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. februar 2024 | 09:24

En italiensk domstol har dømt en tyrkisk mann til 20 år i fengsel etter en båtulykke der 94 migranter mistet livet i fjor.

Det melder italienske medier onsdag, ifølge Reuters.

En dommer fra den søritalienske byen Crotone påla også mannen en bot på 3 millioner euro (34,2 millioner kroner). Påtalemyndigheten mener mannen en en organisator av en menneskesmuglerbande.

Ifølge påtalemyndigheten var det Gun Ufuk som ble påstått å være kapteinen på båten som seilte fra Vest-Tyrkia med omtrent 180 personer om bord. De som omkom, gjorde det da fartøyet ble knust i stormfullt vær utenfor kysten av Cutro, en by på Italias sørlige tå. 94 personer mistet livet, hvorav 35 var mindreårige.

Ufuk nektet for å ha gjort noe galt og hevdet at hans tilstedeværelse om bord kun skyldtes hans forsøk på å unnslippe politisk forfølgelse i Tyrkia. Han ble pågrepet i Østerrike i mars i fjor etter å ha flyktet over grensen fra Italia.

Han ble dømt etter å ha valgt en rask rettssak. Den maksimale straffen for forbrytelsen er 30 år som ble innført av Italias statsminister Giorgia Melonis regjeringen etter katastrofen.

Ufuks advokat, Salvatore Falcone, sier at hans klient var en syndebukk for nødetatene som ikke responderte tilstrekkelig på nødsituasjonen, og planla å anke dommen.

mest lest