Generator på Norges største kraftverk blir ute av drift i nesten to år

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. mars 2023 | 05:55

Den ødelagte generatoren på Tonstad kraftverk i Agder vil være ute av drift frem til desember 2024. Det er nesten ett år lengre enn det planlagte vedlikeholdet.

Med det blir en tredel av kapasiteten borte.

Det viser en markedsmelding fra Nord Pool. Årsaken til forsinkelsene skal være knyttet opp til de lange leveransetidene på utstyr, forteller direktør for Sira-Kvina kraftverkene, Magne G. Bratland, til Europower.

– Vi mister en tredel av kapasiteten, men det vil vise seg med tanke på nedbør og magasinfylling om dette får noen påvirkning på resultatet for kraftverket. De vet vi ikke, sier Bratland.

I utgangspunktet skulle turbinen være ute til vedlikehold fra 1. mai og ut året. Grunnen til at det tar mer tid enn ventet å få startet generatoren opp igjen er at det er lang leveringstid på delene som trengs. Det vil også ta tid å gjennomføre reparasjonen.

Den største turbinen på Tonstad ble tatt ut av drift 6. februar etter røykutvikling. Turbinen har en produksjonskapasitet på 320 MW. Dette er én av fem turbiner ved kraftverket, som til sammen har en installert effekt på 960 MW.

Vekk med røkla

mest lest