Eurosonens udetonerte bombe

Publisert 8. april 2023 | 17:05

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

EU består av 27 medlemsland hvor 20 bruker euro som valuta, den såkalte eurosonen. Euro administreres av ESB, den europeiske sentralbanken, basert i Frankfurt.

ESB er oppgjørs institusjon for de 20 nasjonale sentralbankene, det vil si at ESB benytter Target 2 systemet for daglig å foreta oppgjør mellom de 20 sentralbankene. I prinsippet skal Target 2 «nulles» ved dagens slutt slik at det ikke oppstår ubalanser i systemet. Men det skjer ikke, og her ligger den udetonerte bomben.

Størrelsen på bomben er € 1 850 milliarder. Med andre ord benyttes et oppgjørs system til å skape kreditt, fullstendig på siden av intensjonen ved Target 2. Dette er gjort i det skjulte.

Eurosonen består av noen få sterke nasjoner som Tyskland, Luxembourg og Holland og noen svake nasjoner som Italia, Spania, Portugal og Hellas. Samlet har de sterke forsynt de svake med en kreditt på € 1 850 milliarder. Dette har vært nødvendig for å kompensere for kapitalflukt fra de svake til de sterke og har samtidig tillatt svake banker å overleve.

Eurosonens svakhet er at 20 nasjoner med vidt forskjellig økonomisk styrke, produktivitet, skal sameksistere. Det er ikke mulig uten at det oppstår ubalanser, og i dette tilfellet har ESB valgt å (mis)bruke Target 2 systemet. Den tyske professoren Hans-Werner Sinn var den første til å belyse Target 2 i 2011– Siden har den anerkjente skribenten Mish Shedlock gjentatte ganger belyst denne skjulte finansieringen av de svake medlemmene i eurosone klubben Som alltid er mainstream media taus.

For at ubalansene skal korrigeres må feks Italia bedre sin konkurransekraft mot Tyskland. Det er lite sannsynlig at skjer. Alternativet er at gjeld ettergis. € 1 850 milliarder er et stort beløp og ettergivelse av gjeld vil ramme kreditorer på en brutal måte. Til sammenligning er Italias gjeld ca € 2 600 milliarder. Og da ikke medregnet € 700 milliarder i Target 2 gjeld.

Som alltid finnes det ingen enkel løsning som er smertefri. Eurosonen er et mislykket prosjekt. Og beviset er Target 2. Det er bare spørsmål om tid før det hele sprekker og tar med seg bankene.

En grådig lommetyv

mest lest