Har satt dato for Rafah-invasjon, Hamas avviser våpenhvile

Avatar photo
Publisert 8. april 2024 | 19:47

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det er satt en dato for den ventede invasjonen av Rafah. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Det befinner seg rundt 1,5 millioner fordrevne palestinere i byen som ligger på grensen til Egypt. Israel har lenge sagt at det er nødvendig å gå inn i Rafah for å utrydde terrorgruppen Hamas, som er kjent for å gjemme seg blant sivilbefolkningen.

Netanyahu oppgir ikke datoen for den planlagte invasjonen.

– I dag mottok jeg en detaljert rapport om samtalene i Kairo. Vi jobber hele tiden for å nå våre mål, først og fremst løslatelse av alle gislene våre og å oppnå en fullstendig seier over Hamas. Denne seieren krever inntreden i Rafah og eliminering av terrorbataljonene der. Det vil skje. Vi har satt en dato for dette, sier Netanyahu i en video.

Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir truet tidligere i dag med å trekke støtten til statsministeren dersom det ikke blir en bakkeinvasjon i Rafah.

Uten «et omfattende angrep mot Rafah» for å knuse Hamas, vil Netanyahu «ikke lenger ha noe mandat til å fortsette som statsminister», skrev Ben-Gvir på X.

Sikkerhetsministeren er også kritisk til den israelske hæren skal ha trukket store styrker ut fra Gazastripen og til opplysningene om hva Israel skal være villig til å akseptere under Kairo-forhandlingene.

Mandag ble det også forhandlet om en våpenhvile mellom Israel og Hamas i Kairo. Det hvite hus har opplyst at CIA-sjefen William Burns deltok i forhandlingene i helgen.

Mandag kveld melder Reuters at Hamas avviser Israels våpenhvileforslag.

Samtalene i Egypt omfattet Israel, Hamas, Qatar og USA.

John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, har sagt at USA håpet å få på plass en avtale om løslatelse av gisler så raskt som mulig, som også ville lede til en våpenhvile som skal vare i rundt seks uker.

mest lest