Flertall for å beholde etterlønn

Avatar photo
Publisert 8. juni 2023 | 18:45

Torsdag kom innstillingen fra Stortingets presidentskap om endringer i ordningen for etterlønn for stortingspolitikere.

Politikernes ordning for etterlønn har skapt reaksjoner. Stortinget har nemlig en ordning som er mye mer lukrativ enn det man får på Nav.

I dag får stortingspolitikere en sluttpakke på full lønn i tre måneder, og deretter kan de få etterlønn i inntil 12 måneder.

Meningen med ordningen er å gi forutsigbarhet til politikere som mister plassen på Stortinget og har behov for utdanning eller kompetanseheving for å komme seg i jobb.

I torsdagens innstilling kommer det fram at Arbeiderpartiet, Frp, Høyre og Senterpartiet vil beholde en særegen etterlønn for stortingsrepresentanter, men at de vil kutte den ned med seks måneder. De fire partiene har flertall sammen.

Partiene vil også kutte ned på antallet som kan få etterlønn. De ønsker åtte år på Stortinget som krav for å få etterlønn.

– Skandaløst

Nettavisen skriver at ti personer fikk etterlønn ut hele 2022, og at flere av disse fikk 900.000 kroner for å være jobbsøkere i 15 måneder.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kritisk til ordningen. Han mener arbeidsledige stortingspolitikere kan gå på Nav som alle andre.

– Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil fortsatt ha en politikerklasse med særprivilegier vanlige folk bare kan drømme om. Det er fullstendig skandaløst, sier han til Nettavisen.

Moxnes reagerer og på at de vil endre navn på ordningen til «omstillingsytelse».

– Flertallet som vil slå ring rundt etterlønnsordninga prøver å kamuflere det ved å forkorte og omdøpe den. Men de forsøker fortsatt å renvaske en ordning som har vært misbrukt av flertallet av de som har fått den.

Moxnes mener ordningen gir inntrykk av å være mynta på fagarbeidere med behov for opplæring og kompetanseheving, men at den i praksis er en bonusordning for karrierepolitikere.

mest lest