Norske skip har havnet midt i en heftig debatt i Italia om hvem som har ansvaret for båtflyktninger i Middelhavet.

De siste ukene har flere hjelpeorganisasjoner, som Leger Uten Grenser og SOS Méditerannée, reddet flere hundre mennesker om bord i redningsskip i Middelhavet.

Ifølge internasjonale traktater skal skipene i slike tilfeller kunne legge til kai ved «nærmeste trygge havn».

I svært mange tilfeller vil være italiensk. Derfor har den nye italienske regjeringen satt ned foten.

Båtene nektes å legge til kai, for å forhindre det myndighetene i landet mener er en trussel mot Italias rett til å vokte egne grenser.

Vil sende de til Norge

Italias minister for maritime spørsmål, Nello Musumeci, sa i et intervju i Italias største dagsavis mandag denne uken at det er Norge som må trå til, ettersom redningsbåten er registrert i Norge.

– En båt er en del av staten. Og loven krever at en stat tar ansvar for dem de har reddet, sa Musumeci til avisen.

Les også: – Sannsynlig med coronabølge i vinter

Det samme mener landets samferdselsminister Matteo Salvini.

– Svaret er enkelt. De må dra til Norge, har Salvini sagt, ifølge NRK.

Norge ikke enig

Her hjemme tolkes havretten ikke på samme måte. I en uttalelse denne helgen gjorde den norske ambassadøren i Roma det klart:

«Norge har ikke et ansvar etter menneskerettskonvensjonene eller havretten for personer som tas om bord i private norskflaggede skip i Middelhavet».

Norges «nei» har vært høyt på medienes radar gjennom hele helgen, og italienske journalister er sendt til Oslo for å få utdypet hva norske myndigheters syn på saken er.

Franske myndigheter har antydet at de kan være villige til å ta hånd om noen av migrantene om bord, men de ser helst at de settes i land i Italia først, i henhold til internasjonale avtaler.

VIDEO: Krangler med politiet før hun faller på bakken