Demokrater splittet over Israel: Gråtende Rashida Tlaib fordømt av sine egne

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. november 2023 | 09:40

Et flertall i Representantenes hus har stemt for offisielt å fordømme den demokratiske politikeren Rashida Tlaib for hennes kritikk av Israel.

Det har vakt oppsikt at 22 demokratiske medlemmer av huset å stemme for resolusjonen sammen med republikanerne.

Målingen avslører «en økende splittelse» i Israel-Palestina-spørsmålet i Det demokratiske partiet, skriver The New York Times.

Rashida Tlaib – som er det eneste medlem av kongressen med palestinsk bakgrunn – er en del av den ytre venstrefløyen i den demokratiske gruppen, som går under navnet The Squad.

Ifølge resolusjonen «forsvarer hun terrorisme» når hun nylig har sagt at Israel utsetter palestinerne for et «apartheidsystem».

I forrige uke delte hun også en video av pro-palestinske demonstranter i hjemstaten Michigan som sang det kontroversielle slagordet «fra elven til havet», som pro-israelske lobbygrupper anser som antisemittiske og tar til orde for Israels utryddelse.

I kongresskammeret forsvarte Tlaib seg selv og sine uttalelser. Stemmen hennes brast, hun brøt sammen i gråt og ble trøstet av partifelle Ilhan Omar.

«Jeg tror jeg må si dette: Du kan ikke bare fjerne palestinere,» sa hun fra talerstolen.

Også amerikansk-somaliske Ilhan Omar engasjerer seg på vegne av palestinernes sak. Hun tok Tlaib i forsvar i en flammende tale.

Demokratisk splittelse

Resultatet av avstemningen – og spesielt de 22 demokratiske stemmene – viser at krigen mellom Israel og Hamas forårsaker rystelser innad i partiet.

Mange demokratiske politikere – spesielt den eldre generasjonen – støtter Israel og landets rett til å forsvare seg i Gaza fullt ut. Flere medlemmer lenger til venstre for partiet ønsker imidlertid å flytte fokus til det palestinske folket, som for tiden blir utsatt for lidelser og sivile massedrap i Gaza.

Det er nå frykt for at splittelsen vil få konsekvenser i form av færre stemmer til Joe Biden i 2024.

Splittelsen er også uttalt i partimaskineriet.

Mer enn 50 ansatte i Den demokratiske nasjonale komiteen (DNC) – partimaskinen som styrer Det demokratiske partiet og jobber for å få Joe Biden gjenvalgt – har signert et åpent brev til ledelsen der de ber Joe Biden om å oppfordre til våpenhvile i Hamas -Israel krig.

Dette tilsvarer 17 prosent av de ansatte i DNC.

mest lest