Kjernekraftskandalen: Norsk Industri presset NTNU-rektor til å kritisere egne forskere

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. desember 2023 | 17:03

Dette er en kommentar.

Norsk industris møkkete spill.

Norge er blitt et land hvor mektige særinteresser kan bestille kritikk fra rektorer når forskere uttaler seg i strid med hva særinteressene ønsker.

Det høres ille ut, men hør: Offentligheten har etter sommeren fått et etterlengtet innblikk i interesseorganisasjonen Norsk Industri, den mektigste organisasjonen i NHO.

Det første innblikket fikk vi da det ble avslørt hva Erna Solbergs mann hadde gjort i arbeidstiden: Handlet aksjer omtrent like ivrig som en bulemiker sluker sukkertøy  i en godtebutikk.

Sindre Finnes var angivelig ansatt i Norsk Industri som tallknuser, men han har også vært lobbyist og trader.

Ettersom det er umulig at Sindre Finnes har vært en spesielt produktiv ansatt, har mange av oss lurt på hvorfor Norsk Industri valgte å beholde ham?

Mange har hevdet at grunnen er at han er ektemannen til en fremtidig statsminister og en av de viktigste opposisjonspolitikerne, og derfor er han selvfølgelig uvurderlig for en lobbyorganisasjon.

Men i Norge har vi en tendens til å ikke lytte til sladder. Vi er et lite land, vi kjenner hverandre, og vi stoler på at ektepar klarer å skille mellom jobb og privatliv. Vi har også stor tillit til at mektige organisasjoner som Norsk Industri tar samfunnsansvar og opptrer ærlig.

Den tilliten har de nå misbrukt.

Tidligere har jeg beskrevet hvordan Norsk Industri, Fornybar Norge og NHO kjøpte et bestillingsverk fra Rystad Consulting. Oppgaven var klar: Legg kjernekraft dødt, slik at vi kan få mer vindkraft til havs og til lands, koste hva det koste vil, og uansett hva strømkunder, skattebetalere eller kommuner måtte ønske.

Det haster: Mer av alt, raskere, som den famøse Energikommisjonen kom frem til. 

Nå viser det seg at det er enda verre enn vi trodde.

Da forskere ved NTNU kritiserte Rystads rapport, gikk rektor Anne Borg ved NTNU imot dem.

Hun anklaget dem for å ha en uhensiktsmessig tone som ødela debatten.

Universitetsavisa ba om innsyn i Borgs tekstmeldinger, og disse viser at det var Knut Sunde, direktør for bransje- og industripolitisk avdeling i Norsk Industri, som presset henne til å kritisere forskerne offentlig.

Norsk Industri har altså en direktør som først bestiller en rapport med en forutbestemt konklusjon, og når forskere kritiserer rapporten, engasjerer han ikke i en saklig debatt, men får forskernes overordnede til å kritisere dem.

Det er usmakelig. For å si det mildt.

Norsk Industris mangeårige leder Stein Lier Hansen annonserte nylig at han slutter ved nyttår.

På vei ut døren kan han gjøre en tjeneste for arbeidsgiveren sin: Nemlig å sparke Knut Sunde.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Kvinne tiltalt for flere samleier med fostersønn (+)

mest lest