Breivik brøt sammen i gråt i retten

Avatar photo
Publisert 9. januar 2024 | 15:40

– Jeg skjønner at folk hater meg. Men jeg er fortsatt et menneske, jeg er ikke et dyr. Jeg blir behandlet som et dyr hver dag, sier han i retten mens han gråter, ifølge Nettavisen.

På spørsmål fra egen advokat om han vurderer selvmord, svarer en gråtende Breivik:

– Jeg vurderer det hver dag.

Terroristen forteller og at han ikke føler at livet han lever i dag er verdt å leve. 

Jeg ønsker at de dreper meg. Jeg foretrekker å bli drept enn å leve med dette regimet. Jeg savner meningsfulle relasjoner, sier han gråtende i retten.

Breivik sier at hver dag er et mareritt på grunn av det strenge soningsregimet. 

Det er ikke verdt å leve når du har det som et dyr hele dagen. Jeg kommer mest sannsynlig ikke til å overleve de neste 12 månedene, sier han gråtende ifølge Nettavisen.

Mandag og tirsdag denne uken møtte Breivik i en provisorisk rettssal i Ringerike fengsel, etter at han igjen har saksøkt staten for soningsforholdene. I går skrev NRK at Breivik har forsøkt å ta sitt eget liv mens han har sittet i fengsel.

Mener han er avradikalisert

Breivik sier også i retten at han er avradikalisert, og at han ikke har utgjort noen fare på 12 år. Terroristene sier at han i dag deler synspunkter med 100 millioner mennesker. 

Han ble spurt i retten om hvorfor han tidligere har gjort, og ikke gjorde nazi-hilsen da han entret rettssalen i går og i dag. 

Breivik svarer at det ikke er er en nazihilsen, men en eldgammel tradisjon – en «keltisk hilsen» – som Hitler tok i bruk. 

Det gikk ikke regjeringsadvokat Hjetland med på. 

– Har du lovet Storrvik å ikke gjøre nazihilsen? spør Hjetland. 

– Det bestemmer jeg. Han har bedt meg ikke gjort støtende gester, svarer Breivik. 

mest lest