– Det er umulig å ha like mange kvalifiserte kvinner som menn i mange norske styrer

Avatar photo
Publisert 9. januar 2024 | 19:18

NHO, LO og det politiske flertallet får kraftig kritikk fra William Lindholm, leder i Nedre Romerike Unge Høyre, og Marcel Stray, leder i Juristforbundet Oslo.

De nevnte organisasjonene har nemlig støttet regjeringens krav om kjønnskvotering i styrene på private bedrifter i Norge.

– Akkurat slik likestillingspolitikk er blitt innført tidligere, og konsekvensene var drastiske. I januar skal det likevel innføres, skriver Stray og Lindholm i Finansavisen tirsdag.

De viser til at da kjønnskvoteringen ble innført for ASA-selskaper i 2003, ble andelen slike selskaper halvert.

– Reelt sett vil det heller ikke la seg gjøre å oppnå like mange kvalifiserte kvinner som menn i ethvert selskap.

Skribentene bruker advokatbransjen som eksempel:

– I likhet med aksjonærer, tjener partnere i advokatfirmaer på firmaets utbytte – altså er firmaets prestasjoner og resultater helt avgjørende for deres inntekter. Statistikk fra 2023 viser at 38,8 prosent av advokater er kvinner. Derimot er kun 17 prosent av partnerne kvinnelige. Dersom advokatselskapet – som ethvert annet aksjeselskap – hadde sett seg økonomisk tjent med flere kvinnelige medeiere/ledere, ville de gjort det for lengst.

– En undersøkelse viser at 8 prosent av kvinnelige advokater definerer seg som forretningsadvokater, mens 30 prosent av menn gjør det samme. Da er det matematisk umulig å danne et styre som har samme andel kvalifiserte kvinner og menn. Naturligvis får vi flere mannlige partnere i et sånt styre.

Skribentene mener at dersom næringslivet ikke får ta egne beslutninger, blir veksten svakere.

– Regjeringen må forstå at dette kun skaper et unødig hinder i næringslivet, skriver de i avisen.

Avslutningsvis anmoder de regjeringen til å oppfordre bedrifter til å velge kvinner, i stedet for å bruke tvang.

– Vi ikke kan jukse oss til likestilling. Vi skylder norske kvinner å rekruttere dem for kompetansen deres, og for hva de kan bidra med til et styre, ikke fordi de er født inn i et kjønn.

mest lest