Skal trene ukrainske styrker til å fly Nato-jetfly: – Det er på tide å gi det utstyret de trenger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. februar 2023 | 03:12

Statsminister Rishi Sunak har sagt at «ingenting er av bordet» etter at Volodymyr Zelenskyj oppfordret Storbritannia til å forsyne Ukraina med jagerfly.

Ukrainas president, som besøkte Storbritannia for første gang siden Russlands invasjon, uttrykte takknemlighet for utstyret som er mottatt så langt.

Men han advarte om at forsyningene «var i ferd med å renne ut» og at dette kunne føre til «stagnasjon» i konflikten, skriver BBC.

Storbritannia skal begynne å trene ukrainske styrker til å fly Nato-standard jetfly.

Downing Street sa at forsvarsminister Ben Wallace undersøker hvilke fly Storbritannia potensielt kan tilby, men understreket at dette var «en langsiktig løsning» og at opplæring av piloter kan ta år.

President Zelenskyjs overraskende besøk i Storbritannia begynte med møter i Downing Street, hvoretter han talte til en stor mengde parlamentsmedlemmer i de historiske omgivelsene i Westminster Hall.

– Frihet vil vinne – vi vet at Russland vil tape, sa han til publikum, og la til at Storbritannia var med sitt land på en marsj til «den viktigste seieren i vår levetid».

Han takket Storbritannia for deres støtte til Ukraina, og roste også Boris Johnson, og sa at den tidligere statsministeren hadde forent andre «da det virket umulig».

Johnson gjentok sine oppfordringer i en uttalelse der han sa:

– Det er på tide å gi ukrainerne det ekstra utstyret de trenger for å beseire Putin og gjenopprette fred i Ukraina. Det betyr missiler og artilleri med lengre rekkevidde, det betyr flere stridsvogner, det betyr fly.

Les også: Russiske forsterkninger strømmer inn i Øst-Ukraina

Dagen startet med en forpliktelse fra Storbritannia om å hjelpe til med å trene ukrainske piloter. Men etter en lidenskapelig bønn fra Zelenskyj om jagerfly selv, endret dette løftet seg gradvis.

Statsministeren har nå beordret forsvarsministeren til å undersøke hvordan Storbritannia kan forsyne Ukraina med jagerfly. RAF har et begrenset antall fly det teoretisk kan gi Ukraina – inkludert rundt 20 eldre Typhoon-jetfly.

Selv statsministeren har innrømmet at hvis Storbritannia leverer raske jetfly, vil det være på lengre sikt, ikke i nær fremtid.

Norske politikere pøser 75 milliarder ekstra inn i en krig uten ende – og det mens eget folk lider (+)

mest lest