Russiske forsterkninger strømmer inn i Øst-Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 7. februar 2023 | 05:32

Russland pøser forsterkninger inn i Øst-Ukraina i forkant av en ny offensiv som kan begynne neste uke, sier en ukrainsk guvernør.

Ukraina forventer at en stor offensiv kan bli lansert av Russland av «symbolske» grunner rundt 24. februar-årsdagen for invasjonen, melder Reuters.

Ukraina planlegger selv en våroffensiv for å gjenerobre tapt territorium, men venter på levering av lovede vestlige missiler og stridsvogner. Noen analytikere sier at landet er måneder unna å være klar.

– Vi ser at flere og flere (russiske) reserver blir utplassert i vår retning, vi ser mer utstyr bli brakt inn, sa Luhansks regionale guvernør Serhiy Haidai til ukrainsk fjernsyn mandag.

– De har med seg ammunisjon som brukes annerledes enn før – det er ikke døgnkontinuerlig beskytning lenger. De begynner å  gjør seg klare for en fullskala offensiv. Det vil mest sannsynlig ta dem 10 dager å samle reserver. Etter 15. februar kan vi forvente (denne offensiven) når som helst, sa han.

Krigen når et vendepunkt når det nærmer seg ettårsjubileum, med Ukraina som ikke lenger gjør fremskritt som det gjorde i andre halvdel av 2022, og Russland som presser på med hundretusener av mobiliserte reservetropper.

Les også: Ukraina har fått nye raketter – lover å ikke bruke dem mot russisk territorium

President Volodymyr Zelenskyj sa at personellendringer på grensen og frontlinjen vil styrke Ukrainas militære innsats midt i usikkerheten om fremtiden til hans forsvarsminister, akkurat som Russland rykker frem i øst for første gang på seks måneder.

I sin tale mandag kveld sa Zelenskyj at han ønsket å kombinere militær og ledererfaring i lokal- og sentralregjeringen, men adresserte ikke direkte forvirring om hvorvidt hans forsvarsminister Oleksii Reznikov ville bli erstattet.

På søndag sa David Arakhamia, leder av Zelenskiys parti, at Reznikov ville bli overført til en annen ministerjobb, men på mandag skrev han at «det vil ikke bli noen personellendringer i forsvarssektoren denne uka».

Zelenskyj sier han må vise at Ukraina var en trygg forvalter av milliarder av dollar av vestlig militær og annen hjelp, og hans regjering er engasjert i den største politiske og administrative rystelsen siden Russlands invasjon for snart et år siden.

– I en rekke regioner, spesielt de på grensen eller i frontlinjen, vil vi utnevne ledere med militær erfaring. De som kan vise seg å være de mest effektive i å forsvare seg mot eksisterende trusler, sier Zelenskyj.

Les også: Mener Ukraina tar korrupsjon på alvor: – Ingen indikasjoner på at bistand har blitt offer for korrupsjon

Russland avfyrte fem missil- og 12 luftangrep, samt 36 granatangrep over en 24-timers periode, og traff sørlige mål som Kherson, sa generalstaben i det ukrainske forsvaret i en uttalelse mandag kveld.

Den ukrainske forsvarsanalytikeren Oleksandr Kovalenko sa at en ny russisk offensiv kan komme fra en av fire retninger; den østlige Luhansk-regionen, Donetsk-regionen, Zaporizzhhia-regionen og byen og havnen Mariupol.

Forbereder et storstilt angrep – har mobilisert 500.000 soldater

mest lest