Vedum varsler magre år: – Penger kan ikke løse alle problemer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. februar 2023 | 06:44

Selv om det klirrer i kassen til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), ser han ingen grunn til å juble.

– Penger er bare midler, og det kan ikke løse alle problem. Alle som er opptatte av omfordeling, og de som er fattige, må også være opptatte av å holde prisveksten nede. Det er det som blir utfordringen fremover, sier Vedum til Klassekampen.

Vedum mener faren for inflasjon kan gjøre det vanskelig å bruke mer oljepenger i flere år fremover.

– Jeg tror i allefall at vi må være varsomme med å bruke for mye oljepenger hele denne stortingsperioden. Målet vårt er at prisene for folk skal ned, og vi ser gjentatte positive tegn. Men vi vil fortsatt måtte være forsiktige, sier Vedum og legger til:

– Og det er særlig vanlige arbeidsfolk som blir berørt når prisene stiger, så det er veldig viktig å ha kontroll på det.

Vedum mener vi må tenke på barnebarnene våre, for oljefondet skal være stort om 50 år, og det skal være stort om 100 år. Han sier handlingsregelen er en veldig fin måte å sikre at oljefondet ikke blir tømt, men også kommer framtidige generasjoner til gode.

Venstre vil fremme et forslag i Stortinget for senking av handlingsregelen.

– Perspektivmeldingen fra 2021 fremholder at vi kommer til å ha et stort inndekningsbehov frem mot 2060. Utgifter til pensjon og andre offentlige utgifter øker, mens inntektene fra olje og gass går ned. Da må vi ta grep, sier leder i Unge Venstre Ane Breivik til Klassekampen.

Den norske handlingsregelen for oljepengebruk sier at politikerne kan bruke inntil tre prosent av verdien på oljefondet hvert år. Når fondet vokser blir 3 prosent mer penger enn før.

Forslag om momsfritak på mat får en kald skulder fra Støre: – Det er ikke en god løsning

mest lest