Forslag om momsfritak på mat får en kald skulder fra Støre: – Det er ikke en god løsning

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. februar 2023 | 06:11

Forbundslederen i LO-forbundet Handel og Kontor, Christopher Beckham, foreslår seks måneders momsfritak på mat i første omgang, for å gjøre mat billigere for folk. Men får en kald skulder fra Støre.

– Det er på tide å se på momsen på mat. Vi ønsker at vi tar bort matmonsen for en periode, for vi ønsker å opprettholde arbeidsplassene. Vi ønsker at folk skal få sunn mat på bordet, og vi ønsker å opprettholde kjøpekraften blant folk, sier forbundslederen til TV 2.

I dag onsdag 1. februar justerer dagligvareleverandørene prisene for første gang i 2023. Matvarene kan bli opp mot 10 prosent dyrere.

Når prisene stiger, så tjener staten milliarder mer i moms, og flere toppøkonomer tar til orde for at momsen på mat bør reduseres eller fjernes helt.

Forbundslederen Christopher Beckham, frykter ikke advarslene om inflasjon og høyere renter på grunn av kutt i momsen på matvarer.

– Dette vil være en universell ordning, dette vil være bra for at vi klarer å holde hjulene i gang i norsk næringsliv, sier han.

Sosialistisk Venstreparti støtter Handel og Kontor sitt forslag om fritak i seks måneder, og hadde dette i sitt alternative statsbudsjett.

– Dette har vi foreslått for å teste ut om det kommer forbrukerne eller kjøpemakten til gode. Det er grunn til optimisme til at hele eller store deler av kuttet i moms ville komme til forbrukerne til gode, sier nestleder Torgeir Knag Fylkesnes under politisk kvart på NRK tirsdag morgen.

Les også: Ekspert frykter det blir et urimelig prishopp

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen, støtter også forslaget.

– Det enkleste er det beste: fjern moms på all mat. Det har vi råd til, sa han på tirsdag til TV2.

Christopher Beckham håper at SV vil gå sammen med Ap og Sp for å få gjennom et slikt forslag.

Men statsminister Jonas Gahr Støre liker ikke forslaget om å kutte momsen.

– Det tror jeg ikke er noen god løsning, og ingen varig løsning på et sånt problem. Her må vi gå til kjernen, en konkurranse som virker i dagligvaremarkedet, sette inn innsatsen der, sier han.

Han påpeker sin bekymring for at prisøkningen vil gå ut over folks økonomi.

– Det uroer meg, for mange kan få et anstrengt budsjett, sier han.

Støre sier videre at han vil følge nøye med på konkurransen mellom dagligvarekjedene.

– Butikkene og kjedene må være ansvaret bevisst. Det er ingen grunn til å ha en økning som er forhåndsvarslet. Dette må vi følge nøye med på, og sørge for at den konkurransen fungerer og at det ikke blir et system der prisene stiger og rammer folk på en urimelig måte, avslutter han.

– Norge, den siste sovjetstaten

mest lest