Putin klandrer Boris Johnson for krigen i Ukraina

Avatar photo
Publisert 9. februar 2024 | 02:12

Tucker Carlsons mye etterlengtede intervju med Russlands president, forteller Vladimir Putin at han kom til enighet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under fredsforhandlingene i Istanbul i 2022. Men så skal Boris Johnson ha fått Zelenskyj til å ombestemme seg.

– Vi hadde en enighet med ukrainerne. Zelenskyj hadde til og med signert papirene, men så kom Storbritannias daværende statsminister Boris Johnson og overbeviste Zelenskyj om at det var bedre å krige mot Russland, sier Putin.

Den russiske presidenten legger til at han mener det var «latterlig» og «veldig trist» at Ukraina lot seg overbevise av den biritske statsministeren.

På tampen av fjoråret kom David Arahamiya, et høytstående medlem av ‘Folkets tjener’, som er Zelenskyjs parti, ut i ukrainsk presse og sa at en av årsakene til at ledelsen i Kyiv ikke ville forhandle med Russland i Moskva i 2022, var at Boris Johnson hadde overbevist dem om at det var bedre å kjempe mot Russland enn å inngå en fredsavtale.

Arahamiya hevdet også at Russland foreslo å avslutte krigen våren 2022 under den forutsetning at Ukraina legger fra seg sine NATO-ambisjoner og inntar en «nøytral holdning». Det skriver Kyiv Post.

Boris Johnson sa i januar at han avviser på det kraftigste påstandene om at han blandet seg inn i fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland våren 2022. I et intervju med The Times stempler han disse påstandene som «bare tull» og «russisk propaganda».

Den tidligere britiske statsministeren hevder at han simpelthen «uttrykte bekymringer» rundt den potensielle fredsavtalen i en samtale med den ukrainske presidenten etter fredsforhandlingene i Istanbul.

Johnson understreker at han forsikret Zelensky om Storbritannias urokkelige støtte til Ukraina, og uttalte at de ville støtte dem «ett tusen prosent».

Her kan du se et utdrag fra det to timer lange intervjuet hvor Putin hevder Boris Johnson spolerte fredsforhandlingene:

mest lest