Ekspertutvalg med hard dom over håndteringen av voldtekter

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 9. mars 2024 | 15:53

Et ekspertutvalg har kommet med knusende kritikk av både helsetjenesten og politiet for manglende prioritering i kampen mot voldtekt.

Utvalget, som ble nedsatt av regjeringen for et år siden, la frem sin rapport på kvinnedagen i går. De krever en kraftig opptrapping av innsatsen og presenterer 30 tiltak i kampen mot voldtekt.

Konklusjonen er klar: Vi har ikke lyktes i kampen mot voldtekt.

Det uttaler utvalgsleder Ole Henrik Augestad, som til daglig er kommuneoverlege i Sandefjord og medisinsk ansvarlig ved overgrepsmottaket i Vestfold, til NTB.

Retter kritikk mot politiets håndtering av voldtektssaker

Rapporten peker på en rekke punkter forbedringsområder.

– Svært mange saker henlegges, mange saker blir liggende, etterforskningen har flere mangler i strid med gjeldende krav, og det tas ikke tilstrekkelig hensyn til fornærmede, skriver utvalget.

Utvalget anbefaler blant annet at Kripos får en egen voldtektsseksjon igjen, slik de hadde fra 2010 til 2019.

– Utvalget stiller spørsmål ved hvordan politiet og påtalemyndigheten skal sørge for kunnskap og kompetanseutvikling i håndtering av voldtektssaker når det ikke lenger finnes et sentralt ekspertorgan. Selv om politireformen forutsatte at politidistriktene skulle bygge robuste fagmiljøer, har utredningen vist at dette ikke har blitt gjennomført, skriver utvalget videre.

Det påpekes at oppklaringsraten for voldtekter av personer over 14 år har falt de siste ti årene, og det er stor variasjon mellom politidistriktene. Høy henleggelses- og frifinnelsesprosent kan føre til at færre velger å anmelde.

– Størstedelen av denne kriminaliteten har ingen konsekvenser, den blir ikke straffeforfulgt, blir ikke kjent for politiet fordi det ikke blir anmeldt. Mange kvinner som blir voldtatt oppsøker ikke hjelp, mange holder det skjult i mange år, påpeker utvalgsleder Ole Henrik Augestad til NTB.

Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet får skarp kritikk for ikke å stille tydelige nok krav til å prioritere voldtektssaker.

Les også: Tre gutter med utenlandsk bakgrunn siktet for voldtekt av to jenter under 14 år

Økt antall voldekter

Ekspertutvalget tror det har vært en økning i antall voldtekter de siste årene, og viser til undersøkelser som rapporterte om at en av fem kvinner har opplevd voldtekt i løpet av livet. Deriblant to studier fra henholdsvis Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) og Velferdsforskningsinstituttet NOVA.

Utvalget mener at dette viser det reelle omfanget av problemet.

– Når så mange kvinner opplever alvorlig seksuell vold så har det store helsekonsekvenser. Da blir det et folkehelseproblem, sier Augestad.

Utvalget krever varige tiltak og mer koordinert innsats. Det jobbes ikke systematisk for å løse problemet, til tross for handlingsplaner og andre strategier.

– Dette har etter utvalgets vurdering resultert i at arbeidet mot voldtekt i dag ikke prioriteres, verken innen forebygging, i helsetjenesten eller i politiet og påtalemyndigheten, heter det i rapporten.

Les også: Unge presses til seksuelle handlinger på nett

Krever tiltak

Utvalget ønsker derfor en organisasjon eller myndighet med «klart politisk mandat» til å legge press på andre offentlige tjenester.

Blant de 30 foreslåtte tiltakene er informasjons- og holdningskampanjer rettet mot hele befolkningen, forebyggende tiltak mot personer som står i fare for å begå voldtekt, og bedre ivaretakelse av voldtektsofre, spesielt de i sårbare grupper.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mottok rapporten, og erkjenner at arbeidet med å bekjempe voldtekt i Norge ikke har vært tilstrekkelig.

Det at en av fem kvinner har vært utsatt for voldtekt, er en uakseptabelt høy andel som krever handling, uttaler hun. Hun forsikrer om at det skal jobbes videre med tiltakene.

Rapportens tiltak skal nå sendes på høring for videre oppfølging.

mest lest