Frankrike og Polen vurderer støttetropper til Ukraina

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 9. mars 2024 | 21:26

Frankrike og Polen vurderer nå åpent å sende støttetropper til Ukraina for å bekjempe Russland sin invasjon.

I Frankrike samlet president Emmanuel Macron landets partiledere, inkludert regjeringens opposisjon, for å diskutere den pågående Ukraina-krisen. Som første vestlige leder har han den siste tiden offentlig vurdert å sende Ukraina støttetropper.

Disse skal imidlertid utelukkende være ikke-stridende styrker.

– Vi har ikke råd til å sette grenser for oss selv overfor en fiende som ikke setter noen grenser, uttalte presidenten.

Forsvarsminister Sébastien Lecornu uttalte at temaet måtte diskuteres fordi «vi ikke lenger er i samme situasjon som for to år siden… Motoffensiven fungerte ikke, og uten å fornærme våre allierte, er ikke situasjonen lenger den samme som i Washington…».

Videre ble det diskutert rundt muligheten for at franske forsvarsselskaper kunne produsere våpen i Ukraina.

Macron møtte kritikk internt i Frankrike, deriblant fra opposisjonspartiet til Marine Le Pen. Likevel insisterer Macros på å holde alle muligheter åpne i lys av Russlands aggressive handlinger.

Uttaltelsene har dessuten skapt bekymring i blant annet Tyskland, som er motstander av militær innblanding.

Les også: Rasende Macron uttaler seg over påstandene om at hans kone ble født som mann

På den andre siden har Polens utenriksminister Radek Sikorski uttalt at tilstedeværelsen av NATO-styrker i Ukraina «ikke er utenkelig». Han roste Macrons åpenhet om å vurdere støtte til Ukraina.

Polen, som er en del av NATO, ønsker videre mer handling fra USA for å styrke Ukrainas forsvar. Polsk-amerikanske samtaler neste uke vil sannsynligvis diskutere støtte til Ukraina.

Den polske statsministeren Donald Tusk avviste imidlertid uttalelsene til sin utenriksminister om at polske bakketropper «ikke er utenkelig».

Kreml har uttalt at dersom NATO skulle sende kampstyrker, ville en direkte konflikt mellom alliansen og Russland være uunngåelig. President Vladimir Putin advarte om at en slik handling ville innebære en betydelig risiko for en global atomkonflikt.

mest lest