Etterretningslekkasjen øker i omfang: – Falske tapstall på begge sider

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. april 2023 | 02:24

En stor lekkasje av amerikanske etterretningsdokumenter avslører svakhetstegn på både russisk og ukrainsk siden.

Dokumentlekkasjene som har sirkulert på nett i flere dager, omtales lørdag av New York Times.

Avisa skriver at enda flere hemmelighetsstemplede dokumenter fra amerikansk etterretning skal være lekket.

Dokumentene avslører også USAs vurdering av det ukrainsk militæret, og at USA har infiltrert nesten alle de russiske hemmelige tjenestene.

Fra etterretningsrapportene skal det ifølge avisa også komme fram at Ukrainas militære er i store vanskeligheter. USA skal også ha spionert på Ukrainas øverste militære og politiske ledere, for å få innblikk i Ukrainas kampstrategier.

Ifølge New York Times viser dokumentene også et bilde av et russisk militær som sliter i sin krigføring mot Ukraina. Videre kommer det frem at USA skal ha infiltrert den russiske generalstaben til den militære etterretningstjenesten GU.

Rapportene som sirkulerer på nett, er fra slutten av februar og begynnelsen av mars.

Ifølge analytikere er det snakk om mer enn 100 dokumenter, skriver NYT. Avisen skriver at Biden-administrasjonen jobber med å få lekkasjene fjernet, men har foreløpig ikke lyktes.

Flere av dokumentene er klassifisert som «topphemmelig».

Anonyme tjenestepersoner i USAs etterretning erkjente ifølge avisen at dokumentene ser ut til å bestå av ekte etterretnings- og operasjonelle oppdateringer satt sammen av Pentagons militære sjefsnemnd, med bakgrunn i etterretningsinformasjon fra flere amerikanske sikkerhetstjenester.

Ifølge dokumentene har Kyiv mer enn 60.000 soldater, 250 stridsvogner og 350 armerte kjøretøy klare for en planlagt ukrainsk motoffensiv. Den skal ifølge dokumentene være fullført innen 30. april.

Dokumentene viser også at USA tilsynelatende spionerer på viktige allierte, som Sør-Korea.

Ukrainske myndigheter hevder imidlertid at bildene er manipulert av russisk etterretning, skriver ukrainske Pravda.

– De siste ti årene har de mest vellykkede aksjonene til russisk etterretning funnet sted i Photoshop, sier Andrej Yusov i det ukrainske forsvarsdepartementet.

– I innledende analyser av materialet ser vi falske tapstall på begge sider. Deler av informasjonen er opplagt hentet fra åpne kilder, sier Yusov.

Han viser til to utgaver av oppgitte tapstall i dokumentene. I den første står det at mellom 35 000 og 44 000 russiske soldater har blitt drept så langt i krigen.

I den andre, ligger oppgitt tapstall på mellom 16 000 og 18 000.

På fredag iverksatte FBI en etterforskning av lekkasjen.

Hemmelige dokumenter på avveie – viser NATO-planer for krigen i Ukraina

mest lest