Flertall mot nedleggelse av kjernekraftverk i Tyskland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. april 2023 | 09:10

Det er kun dager før de tre siste atomkraftverkene som er i drift i Tyskland, skal legges ned.

De tre siste kjernekraftverkene skal tas av nettet 15. April.

Kort tid før nedleggelsen svarer 52 prosent av innbyggerne at de er imot nedleggelsen, ifølge en meningsmåling gjennomført av opinions-forskningsinstituttet Insa på vegne av avisen Bild.

37 prosent mener derimot at det er riktig, og 11 prosent har ikke tatt stilling i saken, viser en målingen.

1.004 personer deltok i undersøkelsen, som ble utført 6. april.

Egentlig skulle de siste atomkraftverkene stengt ned på slutten av fjoråret. Det ble vedtatt under tidligere statsminister Angela Merkels periode, der bakteppet var Fukushima-katastrofen i 2011.

På grunn av den russiske invasjonen i Ukraina og Russlands stans i gassleveranser til Europa, har Tyskland blitt nødt til å tenke nytt om energiforsyning.

Det var stor uenighet i regjeringen som består av tre partier om anleggene burde legges ned, men statsminister Olaf Scholz la en sjefsavgjørelse, og besluttet at anleggene stenges 15. april.

Les også: Mongstad bør vurdere kjernekraft

Leder av Den kristelig-demokratiske union (CDU), Friedrich Merz uttrykte igjen kritikk av den forestående nedstengningen.

– Du vil neppe finne noen i utlandet som forstår at Tyskland stenger ned tre trygge, CO2-frie kraftverk i den største energikrisen på flere tiår og er avhengig av kull og gass, sier han til Web.de News.

Faren for et destabilisert strømnett er fortsatt ikke avverget, kritiserte Merz, som også er leder for unionens parlamentariske gruppe i Forbundsdagen.

Ifølge rapporten tilskrev han det faktum at Tyskland hadde kommet godt gjennom vinteren til de milde temperaturene og energibesparelsene i industri og husholdninger.

– Problemet gjenstår: Vi har ikke nok elektrisitet i dette landet, sa Merz.

Vil ha norske atomanlegg i drift innen ti år: – Jeg har jo råd til det

mest lest