Vedum slaktes i Sveriges største økonomiavis

Avatar photo
Publisert 9. mai 2024 | 01:01

Lederskribent Tobias Wikström har skrevet en kommentar kalt «Ta varning av norska skatteexperiment» i Dagens Industri, Sveriges mest innflytelsesrike næringslivsavis med sine 600.000 lesere.

Det er den norske regjeringens forslag om å skattelegge folk som flytter ut av landet han advarer mot.

– Exitskatten er det mest ekstreme utslaget av den eierfiendtlige norske skattepolitikken, skriver Wikström på lederplass.

Innlegget kom på trykk fjorten dager før høringsfristen går ut for regjeringens forslag om å skattlegge papirverdier hvis folk flytter ut av landet, og gi utflytterne 12 år på å betale pengene.

Wikström konkluderer med at den nye exitskatten, som er foreslått av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), vil ramme startupselskaper hardt. Det han er mest bekymret for, er at exitskatten må betales av aksjeverdien på utflyttingstidspunktet.

Les også: Nytt lovforslag: Vil sende Palestina-demonstranter til Gaza

– Til hvilken grad selskapet går med overskudd er irrelevant, likeså størrelsen på omsetningen. Resultatet blir åpenbart at den eieren som flytter fra Norge må selge aksjer for å ha råd til å betale skatten, heter det i lederinnlegget.

Avisen viser til at startupselskaper ofte har utenlandske investorer, entreprenører som flytter mellom land, og verdier som kan svinge voldsomt på kort tid.

I Sverige har de avskaffet både formuesskatt og arveskatt, og det er ingen debatt om å gjeninnføre disse skattene. Dagens Industri skriver at selv de svenske sosialdemokratene ikke ønsker å gjeninnføre formuesskatten som drev eiere ut av landet.

– Kapitalen har flyttet tilbake til Sverige etter vi avskaffet formuesskatten. Startupscenen har blomstret de seneste ti årene, skriver Wikström, og legger til:

– Men Norge viser oss at man ikke kan ta noen ting for gitt om venstresiden kommer til makten.

mest lest