Det brennes mer kull i verden enn noen gang før – til tross for grønn omstilling

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. juni 2023 | 03:52

Det til tross for ambisiøse klimamål og planer om å fase ut fossile brensler.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) satte verdens tre største kullprodusenter – Kina, India og Indonesia – rekorder i kullproduksjon i 2022, og alt tyder på at trenden vil fortsette i år, med forbruk som forventes å øke 3 til 4 prosent.

Kull står for 42 prosent av de totale CO₂-utslippene fra energiforbruk. De aller fleste kommer fra Kina, som er verdens største CO₂-utslipper og står for mer enn en fjerdedel av verdens totale utslipp.

Kinas utslipp fortsatt vokser år for år, og landet planlegger å legge til 270 gigawatt kullkraft innen 2025, noe som er mer enn noe annet land har installert i dag.

De siste årene har det blitt vanskeligere for store selskaper å involvere seg i etablering, foredling og transport av fossile brensler fordi de må oppfylle investorenes krav til bærekraft. Ifølge The Economist har 200 av verdens største finansselskaper innført regler som begrenser deres investeringer i kullgruver og kraftverk.

Men det er fortsatt mulig å låne penger for å finansiere kullgruver gjennom de japanske bankene Sumitomo og Mitsubishi, som var de største långiverne i perioden 2019 til 2021, etterfulgt av Bank of China og JP Morgan Chase og Citigroup i USA.

mest lest