Afghansk asylsøker som drepte Aina Hygge (75) er kjent utilregnelig: – Har en alvorlig psykiatrisk sykdom

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. oktober 2024 | 12:31

75 år gamle Aina Hygge ble ifølge tiltalen slått gjentatte ganger i hodet og ansiktet med en hammer. Hun døde av skadene på Kongsvinger sykehus senere samme dag, 26. januar 2024.

Nå mener påtalemyndigheten at tiltalte som er i begynnelsen av 30-årene var utilregnelig på handlingstidspunktet og at han ikke kan dømmes til straff i fengsel.

– Han har vært underlagt en rettspsykiatrisk undersøkelse som har konkludert med at han har en alvorlig psykiatrisk sykdom, som gjør at han ikke har skyldevne etter straffeloven. Derfor utilregnelig, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til NRK.

NRK skriver intet om tiltaltes opprinnelse.

Men som iNyheter meldte kort tid etter drapet kom mannen til Norge som enslig asylsøker midt på 2000-tallet. Han oppga da å være fra Afghanistan og å være født i april 1992 og være 15 år.

Han kunne etter det iNyheter kjenner til ikke fremlegge dokumentasjon for egen identitet eller statsborgerskap. Det er lagt til grunn hans egne opplysninger om navn og opprinnelsesland. Han har heller ikke i ettertid fremlagt dokumentasjon på hvem han er.

Mannen er i så fall 31 år nå.

EMA
Han ble den gangen registrert som en mindreårig asylsøker (EMA) hos Politiets utlendingsenhet (PU).

Vedkommende, som vi heretter omtaler som «Farhad», ble innvilget norsk statsborgerskap i 2014. I forkant av denne statsborgerskapsprosessen, kreves det minst sju år med lovlig opphold i Norge.

Pågrepet
26. januar 2024 kl. 1245 møtte «Farhad» opp i politivakta på Kongsvinger politistasjon, hvorpå han formidlet at han hadde drept den 75 år gamle Aina Hynne.

«Farhad» ble på bakgrunn av ovennevnte erkjennelse, samt åstedsundersøkelser med mer, siktet for overtredelse av straffeloven §§ 275 (drap) og 288 (hensette noen i hjelpeløs tilstand).

Nå er han altså kjent utilregnelig.

Påtalemyndigheten mener også det er nærliggende fare for nye alvorlige straffbare handlinger som setter andre personers liv eller helse i fare.

– En dom på overføring til tvungent psykisk helsevern er derfor nødvendig for å verne samfunnet mot nye alvorlige straffbare handlinger, sier statsadvokaten til NRK.

Jørgen Granberg bidro til denne saken.

mest lest