Afghansk mann varetektsfengslet for drapet på Aina Hynne (75)

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 29. januar 2024 | 21:13

Mannen som nå har erkjent drapet på Aina Hynne kom til Norge som enslig asylsøker midt på 2000-tallet.

Han oppga da å være født i april 1992 og være 15 år. Han kunne etter det iNyheter kjenner til ikke fremlegge dokumentasjon for egen identitet eller statsborgerskap. Det er lagt til grunn hans egne opplysninger om navn og opprinnelsesland. Han har heller ikke i ettertid fremlagt dokumentasjon på hvem han er.

Mannen er i så fall 31 år nå.

EMA
Han ble den gangen registrert som en mindreårig asylsøker (EMA) hos Politiets utlendingsenhet (PU).

Vedkommende, som vi heretter omtaler som «Farhad», ble innvilget norsk statsborgerskap i 2014. I forkant av denne statsborgerskapsprosessen, kreves det minst sju år med lovlig opphold i Norge.

Pågrepet
26. januar 2024 kl. 1245 møtte «Farhad» opp i politivakta på Kongsvinger politistasjon, hvorpå han formidlet at han hadde drept den 75 år gamle Aina Hynne.

75 år gamle Aina Hynne ble utsatt for dødelig vold i sitt eget hjem på Tjura fredag 26. januar. Foto: Kenneth Mellem.

«Farhad» ble på bakgrunn av ovennevnte erkjennelse, samt åstedsundersøkelser med mer, siktet for overtredelse av straffeloven §§ 275 (drap) og 288 (hensette noen i hjelpeløs tilstand).

Østre innlandet tingrett
Søndag 28. januar 2024 ble «Farhad» fremstilt for Østre Innlandet tingrett, på bakgrunn av at påtalemyndigheten hadde ham varetektsfengslet i første omgang i fire uker.

Nevropsykolog Rune Hatlestad Karlsen foretok rett etter pågripelsen en primærpsykiatrisk undersøkelse av siktede. Retten legger til grunn at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede var tilregnelig..

Tingrettsdommer Bjørn Erik Serkeland avsa følgende kjennelse:

  • «Farhad» kan holdes i varetekt inntil annet blir bestemt av påtalemyndigheten eller retten, men ikke utover 25. februar 2024.
  • «Farhad» undergis brev- og besøksforbud til og med 11. februar 2024.
  • «Farhad» blir underlagt fullstendig i inntil to uker, dersom ikke annet blir bestemt av påtalemyndigheten eller retten, men ikke utover 11. februar 2024.

mest lest