Tar Klassekampen i «fake news»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. desember 2023 | 08:19

«DE SLAPP HUNDER LØS MOT OSS.»

Slik var ingressen på tirsdagens artikkel i Klassekampen av journalisten Amal Wahab. I artikkelen kan man videre lese:

Avisen skriver videre om Moawad Omar al-Haji (som de hevder er 16 år) som en dag i mai var ute «da israelske soldater raidet områder i hjembyen Jeriko på den okkuperte Vestbredden.»

– Jeg var ute i gatene, men jeg kastet ikke stein og deltok ikke i protestene, men en israelsk soldat skjøt meg i foten likevel, sier han.

Al-Haji ble «fengslet i såkalt administrativ forvaring. Det er et folkerettsstridig israelsk system der fanger holdes uten tiltale eller rettssak. Ofte brukes ordningen mot mindreårige – gjerne kun fordi israelske myndigheter tror de kan utgjøre en trussel i framtida,» hevder Klassekampen.

De har også intervjuet Mohamed Nizar Abo Ain, som hevder han ble arrestert 2. juli. Han er nå 16 og et halvt år, skriver avisen.

– Jeg fikk aldri noen forklaring på hvorfor jeg var arrestert og fengslet. Selv i dag – etter over ett år i Megiddo-fengselet i Israel – skjønner jeg ikke hvorfor, sier Abo Ain over telefon fra Jenin til Klassekampen.

«I Jenin sitter enda en tenåring som nå er gjenforent med familien sin. Ahmed Walid Khashan var 15 da han i fjor ble arrestert for å ha kastet stein på soldater, noe han innrømmer å ha gjort,» forteller Klassekampen videre:

«I strid med folkeretten ble han dømt av en militærdomstol til 30 måneders fengsel og en bot på rundt 35.000 kroner. Så ble han overført til Megiddo-fengselet der han satt i isolat i 30 dager i en celle «på én ganger én meter».»

Men stemmer det?

Ikke ifølge Bjarte Bjellås, som er journalist i Med Israel for fred (MIFF). 

«Artikkelen er full av faktafeil, gale opplysninger og udokumenterte påstander,» hevder han i et tilsvar i Klassekampen fredag.

Et av intervjuobjektene, Mohamed Nizar Abo Ain, sier han var 15 år da han i november i fjor ble arrestert og satt på administrativ forvaring. Men ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem satt det ingen mindreårige på administrativ forvaring verken i november eller desember i fjor.

Ifølge oversikten fra israelske myndigheter er Abo Ain 17 år og han ble ikke pågrepet i november i fjor, men 2. juli i år. Oversikten viser også at han ikke satt på administrativ forvaring, slik Klassekampen påstår.

Bjellås henviser videre til journalisten Jacob Magid, ifølge ham ble ingen av de løslatte palestinerne etter avtalen med utveksling av Hamas ine gisler holdt i administrativ forvaring, en tiltaksform som tidvis blir benyttet når det er tydelige tegn på at enkeltpersoner utgjør en betydelig trussel.

De fleste som blir plassert i administrativ forvaring i Israel, tilbringer normalt mindre enn seks måneder i denne statusen, mener MIFF-journalisten

Han mener Klassekampens påstand om at at administrativ forvaring ofte blir brukt mot mindreårige i Israel, er feil. Ifølge tall fra menneskerettighetsorganisasjonen B’Tselem, satt kun seks mindreårige i administrativ forvaring i januar samme år, og alderen deres varierte fra 16 til 18 år. Dette utgjorde kun 0,66 prosent av alle som var under administrativ forvaring.

I perioden fra oktober 2020 til oktober 2021, var det ingen mindreårige som ble holdt i administrativ forvaring i Israel. Man må gå tilbake til februar 2016 for å finne ett enkelt tilfelle hvor en person under 16 år ble holdt i administrativ forvaring, og vedkommende satt i denne statusen i mindre enn en måned, hevder Bjellås.

Heller ikke Ahmed Walid Khashan har Klassekampen vært sannferdige om. De hevder han ble arrestert som 15-åring.

Ifølge israelske myndigheter er han 17 år, skriver Bjellås.

«Avisen skriver at han ble dømt til 30 måneders fengsel for å kaste stein på israelske soldater. De utelater at han også ble dømt for medlemskap i Hamas, kontakt med en terrororganisasjon, kasting av bombe, kasting av molotovcocktail og andre lovbrudd,» hevder Bjellås.

«Grove feil og ren propaganda,» er MIFF-journalisten dom over artikkelen i Klassekampen.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Jødehat, selektiv indignasjon og historieløshet

mest lest