Demokratisk skolevalg?

Publisert 10. april 2023 | 18:24

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Den 29. mars vedtok Fylkestinget i Viken en rekke klart grunnlovsstridige retningslinjer for hvordan skolevalgkampen i regionen skal legges opp.

I vedtakets punkt 2, står det at partier som fremmer «konspirasjonstenkning» og «ekstremt tankegods», ikke skal få delta på valgtorgene etter skolevalgdebattene.

Partiene utenfor Stortinget er allerede anbefalt utestengt fra selve skolevalgdebattene. Denne anbefalingen kommer fra et notat fra Utdanningsdirektoratet til skolene. I notatet står det at partier som fikk under 1 prosent i forrige stortingsvalg ikke burde få delta.

Vi i INPU mener at muligheten til å delta burde være begrunnet med nåværende, ikke tidligere, oppslutning. På VGs siste partibarometer fikk INP 3,5 prosent, og to mandater på Stortinget. Dette er på nivå med stortingspartier som MDG og KrF.

Da jeg konfronterte Udir med dette på mail, kunne de betrygge meg med at de ni største ungdomspartiene selv hadde anbefalt at kun de skulle få delta i debattene. Heldigvis, sa de, var det i hvert fall ingen begrensninger på hvem som kunne få delta på valgtorg.

Vel, nå er det det. Begreper som «konspirasjonstenkning» og «ekstremt tankegods» er veldig vage og uklare. Det vil nå bli opp til rektorene på hver enkelt skole å bestemme hva som faller inn under de begrepene.

I Norge har vi ytringsfrihet – den er faktisk grunnlovsfesta. I grunnlovens paragraf 100 2. ledd står det at: «Ingen kan haldast rettsleg ansvarleg for å ha motteke eller komme med opplysningar, idear eller bodskapar om det ikkje lèt seg forsvare halde opp imot den grunngjevinga ytringsfridommen har i sanningssøking, demokrati og den frie meiningsdanninga til individet. Det rettslege ansvaret skal vere fastsett i lov.» Med unntak av trusler, oppfordring til vold, ærekrenkelser, hatefulle ytringer, og slike ting, kan man si hva man vil. Det er ikke noe forbud mot å si hverken løgnaktige eller dumme eller feil eller slemme ting. Det er selvfølgelig også helt lov å fremme «konspirasjonstenkning» – hva nå enn det er.

Selv om «konspirasjonstenkning» hadde vært ulovlig, så er det uansett ulovlig å forby et parti å delta, basert på noe de har sagt tidligere. Det er forhåndssensur, og strider derfor mot paragraf 100 fjerde ledd.

Vi i INPU mener at politikerne i Viken krenker elevenes demokratiske rettigheter ved å utestenge stemmer de ikke liker. Vi mener at elevene har rett til å få vite om alle de politiske alternativene – ikke kun de etablerte.

I punkt 3 i vedtaket står det at «Formålet med skolevalget er å fremme elevenes demokratiforståelse». Mener politikerne i Viken fylkesting, med Arbeiderpartiet i spissen, at en fremmer elevenes demokratiforståelse ved å kneble nye stemmer?

Lurås #12 med Owe Ingemann Waltherzøe: Sunn fornuft, INP, erfaring, enevelde, havvind, olje, klimaendringer, politisk boble, innvandring, meningsmålinger, Nav

mest lest