Svenskene er i ferd med å våkne opp. Men til hva?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. september 2022 | 21:04

Det er helt jevnt på meningsmålingene i det som har blitt to blokker i svensk politikk. Men endringene i svenskenes syn på hva som må til, er enda større enn dette viser. For budskapet også fra Socialdemokraterna på venstresiden, Sveriges største parti, er at landet må føre en svært stram innvandringspolitikk.

Jimmie Åkesson og SD har forandret svensk opinion og tvunget fram ny politikk også fra flere av de andre partiene. Fra å være et litt uryddig parti med mye soloutspill har de drevet en systematisk organisatorisk oppbygging. De har makter å stå fast ved en klart annerledes og nasjonalt orientert linje uten å fryse fast i lyset av stadige anklager om rasisme og fremmedfiendtlighet. En egen TV-kanal har hjulpet til å få ut budskapet. De ligger an til å bli valgets nest største parti.

Svenskene har vært det mest virkelighetsfjerne folket i Europa når det gjelder innvandring. De har latt seg overvelde av sympati med mennesker som er verre stilt enn dem selv og ikke hatt samvittighet til å prioritere seg selv nok. Innvandringen har gått så raskt at det har oppstått gettoer som knapt har noe svensk ved seg i det hele tatt. Kriminalitet og gjenger har florerer og rekken av uoppklarte mord taler sitt tydelige språk om at politiet er på sidelinjen. I Sverige er det utenforskap i en grad som heldigvis fortsatt er et stykke unna virkeligheten i Norge.

Åkesson tallfester de årlige kostnadene ved asylinnvandringen til 130 milliarder svenske kroner. Han blir ikke motsagt på det tallet. 700.000 innvandrere lever på velferd. I tillegg kommer 60 milliarder på bistand. Sverige gir bort penger til ikke-svensker mens landets egen befolkning lider under dårlige helsetjenester, eldreomsorg og nå høye energipriser, er budskapet fra SD.

Les også: Åkesson med knallharde krav til regjeringssamarbeid

Svensk politikk og opinion har unnlatt å ta innover seg at kulturforskjeller faktisk betyr noe. Sverige har ikke klart å absorbere innvandringen. Det har ikke blitt stilt tilstrekkelige krav til de nyankomne. Men fundamentalt sett har det kommer altfor mange for fort.

Det kan bli en regjering ledet av Moderaterna som vinner på søndag. De vil måtte høre mye på SD, som ligger an til å bli blokkens største parti. Det er lovet omfattende endringer og ganske radikale grep. Å skulle få til merkbare endringer, kommer til å bli vanskelig. Det kan skape skuffelse ganske raskt. 

I tillegg ser det ut som Europa er på vei inn i en økonomisk krise som vi bare så vidt aner omfanget av. Og land som allerede er preget av et sosialt lim i oppløsning, vil være ekstra utsatt. Vi har definitivt ikke hørt det siste fra vårt kjære naboland i øst.

Aldri har så få ødelagt for så mange så fort

mest lest