Den usynlige lidelsen

Avatar photo
Shurika Hansen
Samfunnsdebattant
Publisert 10. oktober 2023 | 19:53

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

I dag markeres verdensdagen for psykisk helse. Tema er «lag plass».

Mange av oss bærer på tanker og følelser andre ikke vet noe om. Åpenhet og markeringer som verdensdagen for psykisk helse er derfor viktige for å minne oss på at ikke alle smerter eller sykdommer er synlige.

Å lage plass, som årets aksjon handler om denne gangen, handler ikke om å ta andres følelser. Det handler imidlertid om å møte andre med raushet, slik at de føler seg inkludert, og en viktig del i samfunnet. Når vi lager plass for meningsfulle møter med våre medmennesker, bidrar vi til positiv utvikling for den psykiske folkehelsa. Slike møter bidrar også til økt forståelse og utfordrer stigma og fordommer.

Generasjonen som knuser stigma og fordommer

Generasjonen min, de av oss med innvandrerbakgrunn, har brutt gjennom våre foreldres nonchalante forhold til følelser og tanker. Vi ønsker mindre skam knyttet til det som foregår inne i vårt hode. Dette er den viktigste gaven vi kan gi våre barn og barnebarn, der vi også tar et oppgjør med det som heter «generasjonstrauma». En viktig investering for fremtidens psykiske folkehelse, med andre ord.

Ensomhet

Studier sier at ensomhet hos eldre øker sannsynligheten for Alzheimer, kognitiv svikt og aldersdemens. I vårt eget samfunn, er også 35% av uføre ensomme, mot 16% av den generelle befolkningen.

Mangel på kontakt med andre bidrar til større stigma og fordommer, der vi lukker oss mer og mer inn og lar psykiske utfordringer ta overhånd. Det handler om å bli sett og at noen har tid til å lytte til oss.

Ensomhet tar ikke hensyn til alder, status, eller etnisitet. Det er imidlertid ikke bare eldre, flykninger og eneboende som er ensomme. Ensomhet rammer også de yngste og mest sårbare i vårt samfunn. En rapport fra Røde Kors viser at 7 av 10 er ensomme- I den rapporten kommer det frem at 70 prosent av ungdommene i en landsdekkende undersøkelse, sier at de av og til eller ofte føler seg ensomme.

Ensomhet er en vond følelse, som betyr mangel på tilhørighet og savn etter å føle seg sett og verdsatt. Samvær og tilhørighet er grunnleggende for opplevelsen av å føle seg verdifull- og for best mulig mental helse. 

Nå er vi også i en spesiell situasjon, der vi har økning av flyktninger til Norge som resultat av Ukraina-krigen. Det fører til andre utfordringer enn det vi har hatt tidligere. Våre nye landsmenn har behov for å skape og leve trygge, og gode liv, og få de grunnleggende rettighetene som mennesker oppfylt. Det forutsetter at de kommer i posisjon til å få opplevelser av vennskap, samhold, solidaritet og godhet fra majoritetssamfunnet. 

Ta ikke permanente valg i en midlertidig situasjon

Noen ganger opplever familier dessverre det mest hjerteskjærende du kan oppleve. Nemlig at noen du er glad i ser for seg at livet ville vært bedre uten deres tilstedeværelse. Når noen har kommet til dette, har mest sannsynlig tenkt tanken mange ganger og følt at det var den eneste løsningen.

Selvmordsraten holder seg stabil, og den er på 500-600 selvmord per år, noe som betyr at det er nesten to per dag. Tre av fire som velger å ta sitt eget liv, er dessverre menn. De etterlater mange pårørende, som alle sitter igjen med spørsmål og mye sorg.

Dette er dystre tall, men en påminnelse om at vi aldri vet hva de vi møter bærer på. Derfor er min generelle oppfordring hele året å være raus med alle de du møter for deg som vet om en nabo, eller en venn, som v et er ensom, husk at det ofte ikke må mer til enn en liten invitasjon til kopp kaffe.

Mobbing, utestengelse, diskriminering er sterke midler for å svekke et menneskes verdi

5,9 prosent av elevene sier at de har blitt mobbet av medelever digitalt og på skolen Mesteparten av mobbingen og utestengelsen skjer på skolegården eller i klasserommet, også digitalt. Dette er svært dystre tall, som øker sannsynligheten for psykiske plager som angst og depresjon senere i livet.

Det er ikke bare mobbing og utestengelse som fører til lavere livskvalitet og dårlig psykisk helse, men også diskriminering. Innvandrere, ikke-heterofile, og personer med dårlig helse rapporterer at de opplever diskriminering. 40 prosent av innvandrere og har opplevd diskriminering, mot 19 prosent av den øvrige befolkningen.

Diskriminering basert på seksuell orientering er også et samfunnsproblem. 44 prosent av de som oppgir en annen seksuell orientering enn heteroseksuelle, oppgir å oppleve diskriminering det siste året. 

Også de som har langvarig helseproblemer oppgir å oppleve diskriminering.

I løpet av 12 måneder vil rundt 16-22 prosent av den voksne befolkningen ha en psykisk lidelse, ifølge Folkehelseinstituttet.

På en dag for psykisk helse er det verdt å minne oss på at mange sliter. Prøv derfor å være et medmenneske, ha tid til de rundt deg. Gi fremmede et vennlig smil, eller bare anerkjenn at de finnes. Særlig mange eldre opplever dette at de blir «usynlige». Et blikk, et nikk, et lite «hei» kan være nok til at dagen for mange blir lysere.

Og til dere som mobber, hetser diskriminerer: Slutt! Slikt gjør man ikke et samfunn.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Norge har de beste ordningene – nå strømmer ukrainerne på

mest lest