Kraftig fall i prisveksten: – Siste renteheving bak oss

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 10. oktober 2023 | 09:04

Ferske tall fra SSB viser at inflasjonen faller mer enn Norges Bank hadde lagt til grunn. Dermed kan det gå mot at den varslede renteheving i desember ikke blir noe av.

Tolvmånedersveksten i KPI gikk ned fra 4,8 prosent i august til 3,3 prosent i september. Dette er den tredje måneden på rad med nedgang i tolvmånedersveksten i KPI. 

– Høy prisvekst har vært realiteten over lengre tid. Nå har vi imidlertid sett en avtakende prisvekst de siste månedene, og fra august til september gikk den ned med hele 1,5 prosentpoeng, sier seksjonsleder i SSB, Espen Kristiansen.

Det er spesielt prisutviklingen på strøm og mat som gjør at tolvmånedersveksten i KPI falt i september, for tredje måned på rad.

– Fra august til september i fjor steg strømprisene kraftig, mens matprisene var uendret. I år falt prisene for begge disse varegruppene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI kraftig nedover, sier Espen Kristiansen.

Billigere strøm viktig for fall i prisveksten

Fra august til september falt prisene på elektrisitet inkludert nettleie 16,1 prosent. I fjor økte prisene 10,5 prosent i samme periode.

 Mye nedbør og vind, høy fyllingsgrad i magasinene og høy kraftproduksjon bidro til rimeligere strøm for norske husholdninger i september, spesielt på Øst- og Vestlandet, sier Espen Kristiansen.

I september i år var prisene på elektrisitet inkludert nettleie 43,9 prosent lavere enn i september i fjor.

Bom fra Norges Bank

– Vi har sett den siste rentehevingen. Dette er en god dag for alle med gjeld, sier Nordeas Dane Cekov til Finansavisen.

Flere økonomer er enig.

– Tallene trekker i retning av at Norges Bank utsetter hevingen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken mener Norges Bank har bommet. De forventet en kjerneinflasjon på 6,1 prosent og en totalinflasjon på 4,2 prosent.

– Det er en ganske kraftig bom fra Norges Bank, men det er jo positive nyheter. Det demper sannsynligheten for en ny renteheving i desember, sier hun til DN.

Det neste rentemøtet er i desember. Rentene har steget kraftig de siste måneden noe som har skapt frykt i boligmarkedet og problemer for folk med høy gjeld. Boliglånsrentene ligger nå over 5 prosent.

mest lest