Medvirker norske skoler og NRK til omsorgssvikt under Ramadan?

Avatar photo
Bijan Abdullah
Samfunnsdebattant
Publisert 11. mars 2024 | 15:31

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

NRK forventes å vise måtehold og journalistisk profesjonalitet in sine dekninger av muslimenes fastemåned Ramadan.

TV-kanalenes dekninger i denne måneden fremstår som overdreven entusiastiske og eventyrlig. Spesielt NRK Super, som gjennom sine reportasjer og innslag gjør det attraktiv for barn i muslimske familier å faste.

Når barn (ifølge norsk lov som er personer under 18 år gammel) faster, går det ut over deres helse og utvikling. Ved å anvende begrepene som Øyvind Kvello, professor og utvikler av barnevernstjeneste bruker, for å beskrive omsorgssvikt som utgangspunkt, kan det hevdes at flere tusen barn årlig utsettes for omsorgssvikt i denne måneden. Spesielt begrepene fysisk omsorgssvikt og utviklingsmessig omsorgssvikt som blir relevant i denne sammenhengen.

Offentlig omsorgssvikt:

Problematikken eller dilemmaet begrenser seg ikke bare til foreldrene og barna på et privat plan. Når fastende barn tilbringer flere timer på skole, kan være grunnlag å påstå at det foreligger offentlig omsorgssvikt. Offentlig omsorgssvikt betyr at myndighetene ikke griper inn når de vet eller burde forstå at barn utsettes for omsorgssvikt. Men kan skolene grippe inn i denne problemstillingen når NRK allerede har startet feiring av festivalen og normalisert fastingen?

Muslimske barn i Norge blir utsatt for desinformasjon og propaganda fra store TV-lanaler og sosiale medier på sine morsmål som hevder at det å faste er sunt for kroppen, sinnet og moralen. Dette utgjør bevist desinformasjon på grunn av religiøse og ideologiske interesser.

Ramadan burde aldri hatt plass i en statlig TV-kanal som er rettet mot barn, spesielt når innslagene virker oppmuntrende og påvirkende. Et eksempel på påvirkende innslag er reportasjen om Ramadan-kalenderen i Suppernytt.

Når NRK som statlig medieinstitusjon, ikke oppfyller sin plikt til å være opplysende og kritisk, er det grunnlag for å hevde at kanalen ikke er uskyldig i praktiseringen av en offentlig omsorgssvikt.

Kilde: Barn i Risiko, skadelige omsorgssituasjoner skrevet av Øyvind Kvello. Gyldendal Norsk Forlag AS 2015.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Moralsk forfall i norsk bistandspolitikk

mest lest