Pris- og renteøkning ryster barnefamiliene: – Støre og Vedum tar dessverre feil

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. mars 2024 | 08:11

En gjennomsnittlig to-barns familie står overfor betydelige ekstra utgifter etter nesten tre år med kraftig inflasjon og raskt stigende renter.

– Alt har blitt dyrere de siste tre årene, og lønningene har ikke holdt tritt med prisene – selv om lønnsveksten i perioden kompenserer noe for prisveksten. Men så kommer de økte rentene oppå det hele, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB

– Det er det som skaper skikkelige utfordringer for husholdningene, legger han til.

Før man tar hensyn til utgifter til strøm, oppvarming og boligkostnader, har de årlige utgiftene for en norsk familie med to voksne, et skolebarn og et barnehagebarn økt med over 160 000 kroner fra begynnelsen av 2021 til starten av 2024. Dette kommer frem i beregninger gjort av Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) for NTB.

Beregningen baserer seg på instituttets referansebudsjett, som angir kostnadene ved å leve på et anstendig forbruksnivå.

Ifølge Huseiernes dokumentasjon gjennom Huseiernes Bokostnadsindeks har bokostnadene for et gjennomsnittlig norsk husholdning nesten doblet seg, fra omtrent 100 000 kroner i 2017 til rundt 200 000 kroner i år.

– Støre og Vedum tar dessverre feil når de forsøker å gi inntrykk av at det snur nå. 2024 kommer for de fleste til å bli et vanskeligere år enn i fjor. Helårseffekten av fjorårets mange renteøkninger og galopperende kommunale avgifter er viktige årsaker til det, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne til NTB.

mest lest